4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:40
No menu items!

DIICOT impune obligații unui inculpat înainte să-l pună sub control judiciar. TB a revocat măsura luată nelegal față de alt inculpat

spot_img

Activitatea unor structuri din cadrul Ministerului Public este pusă, în ultima perioadă, tot mai accentuat sub semnul îndoielii în privința legalității și temeiniciei unor acte procedurale efectuate de procurori.

Nu numai Direcția Națională Anticorupție se confruntă cu un val de dosare returnate de judecători pentru nelegalitatea unor măsuri luate în timpul anchetelor, cel mai recent caz fiind cel al fostului deputat Mădălin Voicu, dosarul acestuia fiind plin de nereguli constatate de Înalta Curte de Casație și Justiție. Nici Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) nu se lasă mai prejos, dovedind recent că procurorii comit gesturi incalificabile, care le pun sub semnul întrebării profesionalismul lor.

Este cazul procurorului Marius Voineag, de la DIICOT-Structura Centrală, care a reușit performanța să transmită polițiștilor o dispoziție înainte de a lua o măsură preventivă față de un inculpat. Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală și delapidare referitor la activitatea firmei Realitatea Media și a unor oameni din cercul lui Sorin Ovidiu Vîntu.

În acest dosar, 195/D/P/2011, procurorul Marius Voineag a dispus, la 4 februarie 2015, începerea urmăririi penale IN REM pentru constituirea unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și delapidare, iar, la 24 februarie 2016, și pentru spălare de bani. La 30 septembrie 2016, el a continuat urmărirea penală față Cătălin Blebea, Ion Iftene (Eftime), Ioan Petran, Tatiana Dinu și Ionuț Călinescu. La 4 octombrie, procurorul i-a adus la cunoștință lui Cătălin Blebea că este suspect. În aceeași zi, Marius Voineag pune în mișcare acțiunea penală și dispune măsura controlului judiciar față de Cătălin Blebea.

Problema apare în momentul în care procurorul transmite Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov condițiile pe care inculpatul trebuie să le respecte pe durata celor 60 de zile ale controlului judiciar. Atenție, DIICOT comunică IPJ Ilfov în 3 octombrie 2016 că pe 4 octombrie a fost impus controlul judiciar. Se poate observa din documentul atașat, semnat de însuși șeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, că nu poate fi vorba de o eroare materială, de redactare, pentru că data de 4 octombrie este menționată de două ori în cuprinsul adresei către IPJ Ilfov.

diicot-1_sz

Seria anomaliilor nu se oprește aici, de data aceasta judecătorii de la Tribunalul București dovedind cât chef de muncă au. Motivarea deciziei de emitere a unor mandate de supraveghere tehnică, luate de Secția 1 Penală a Tribunalului București, la cererea formulată de procurori, conține cel puțin un document cu logo-ul DIICOT, în care apare referatul de începere a urmăririi penale.

diicot-2_sz

UPDATE 15.52

Tribunalul București a decis, miercuri, în cameră de consiliu, revocarea controlului judiciar dispus față de Tatiana Dinu, pe motiv că măsura a fost dispusă nelegal de DIICOT, la 3 octombrie 2016. Decizia este definitivă.

Andi Topală