1.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 13:55
No menu items!

DIICOT cere măsuri preventive pentru inculpații din privatizările strategice, înainte de pronunțarea deciziei UPDATE

spot_img

Procurorii DIICOT au cerut, miercuri, la instanța supremă, arest la domiciliu pentru fostul ministru al Economiei, Codruț Șereș, în dosarul în care este acuzat de trădare și complicitate la aderare la grup infracțional organizat

Seres_SZ

  • UPDATE

Curtea Supremă a decis că foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy se vor afla sub control judiciar până la pronunțarea sentinței definitive în dosarul în care sunt acuzați de trădare.

În plus, magistrații au emis un mandat de arestare în lipsă pe numele lui Gabor Kerekes, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, care s-a mutat în Ungaria, deși nu este cetățean maghiar.

Procurorul de ședință DIICOT a cerut măsuri preventive și pentru ceilalți inculpați din dosarul privatizărilor strategice – Zsolt Nagy, fostul ministru al Comunicațiilor, Dorinel Mucea și Mihai Donciu. Codruț Șereș a fost condamnat, pe fond, la şase ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de trădare. De asemenea, fostul ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy, judecat şi el în acest dosar, a primit cinci ani de închisoare.

Cei doi sunt acuzaţi că s-ar fi folosit de funcţiile pe care le-au deţinut pentru a favoriza mai multe persoane în dosare de privatizare. Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în mandatul lui Nagy (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului), a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete.

În același dosar, la termenul precedent, procurorul de ședință a obținut măsura controlului judiciar față de Gabor Kerekes, fost secretar de stat în ministerul Comunicațiilor, care se mutase în Ungaria, deși nu este cetățean maghiar.

În temeiul art.214 raportat la art. 211 alin. 2 teza a II-a Cod procedura penala, ia masura preventiva a controlului judiciar fata de inculpatul KEREKES GABOR începând cu data de 07.10.2014 pâna la solutionarea definitiva a cauzei. În temeiul art. 215 alin. 1 si alin. 2 Cod procedura penala, pe durata masurii preventive a controlului judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: – sa se prezinte la instanta de judecata ori de câte ori este chemat; – sa informeze de îndata instanta de judecata cu privire la schimbarea locuintei; – sa se prezinte la organul de politie în raza caruia locuieste, desemnat cu supravegherea, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau de câte ori este chemat; – sa nu depaseasca teritoriul României decât cu încuviintarea prealabila a instantei de judecata. În temeiul art. 215 alin. 3 Cod procedura penala, atrage atentia inculpatului ca, în caz de încalcare cu rea-credinta a obligatiilor care îi revin, masura controlului judiciar se poate înlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Dispune emiterea adreselor prevazute de art. 215 alin. 5 Cod procedura penala. Definitiva. Pronuntata în sedinta publica, azi 07 octombrie 2014.

minuta ÎCCJ

Apărătorii spun că sentința finală va fi pronunțată cel târziu luna viitoare, deoarece în afara termenului de azi, mai urmează un altul special, pentru dezbaterile finale.

Potrivit procurorilor, Sereș, Nagy și fostul secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor, Kerekes Gabor, au constituit sau au aderat la un grup infracțional cu caracter transnațional, din care au făcut parte și  Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea și Mihai Radu Donciu (judecati pentru spionaj într-un alt dosar), dar și alți trei inculpați (un turc, un ceh și un cetățean româno-englez).

Activitatea infracțională ar fi avut loc în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006 și ar fi constat, printre altele, într-o serie de acțiuni ilegale care ar influențat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud, de vânzare a unui pachet de 8 % din acțiunile Petrom, de privatizare/restructurare a Romaero București și Avioane Craiova, de consultanță în vederea privatizarii SN RADIOCOMUNICATII SA, de consultanță în vederea restructurării și privatizării CN Poșta Româna SA, dar și de selectare prin licitație a consultantului internațional pentru listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la Romtelecom.