6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 0:04
No menu items!

Diferența dintre răceală și gripă

spot_img

raceala

Răceala și gripa sunt afecțiuni virale care au modalități de manifestare asemănătoare, motiv pentru care sunt adesea confundate.

Gripa sezonieră este o infecție virală acută care se transmite cu ușurință de la o persoană la alta, iar  răceala este o boală contagioasă, virală, care infectează membrana mucoasei care căptușește interiorul cavității nazale, potrivit infuziedesanatate.ro, care citează romedic.ro.

Contrar a ceea ce se crede, răceala și gripa sunt provocate de viruși, care pătrund în organism în principal prin mucoasele nazale și ochi, și nu de timpul rece. Sunt mai frecvente în această perioadă pentru că timpul rece crează un mediu propice dezvoltării lor prin faptul că obligă oamenii să stea mai mult în zone închise crescând riscul contactării unei infecții. În plus, aerul uscat din locuințele încălzite în timpul iernii usucă mucoasa nazală facilitând pătrunderea virușilor în organism.

Care sunt simptomele ?

 Simptom    Raceala  Gripa
Febra – apare rar – este mare, cu instalare bruscă
Dureri de cap – rare – apar brusc și pot fi foarte severe
Dureri musculare – ușoare – ieșite din comun, chiar grave
Oboseală – ușoară – extremă, ținând și 2-3  săptămâni
Tuse – simptom cu manifestare ușoară până la moderată, dar persistentă – simptom obișnuit și posibil grav
Rinoree – obișnuit – ocazional
Stranuturi – uneori – de cele mai multe ori
Dureri de gât – simptom obișnuit – ocazională

Simptomele gripei sunt mai puternice decât cele ale răcelii

Dacă cele mai multe răceli pot fi “duse pe picioare”, în caz de gripă, trebuie o atenție sporită. Este nevoie de repaus la pat și multă odihnă, pentru a acorda organismului răgazul necesar să se refacă. Datorită simptomelor mai puternice oamenii au tendința de a lua antibiotic pentru a vindeca gripa.

Administrarea de antibiotice în caz de gripă este o greșeală gravă, deoarece gripa nefiind cauzată de o bacterie, ci de un virus, antibioticele nu au niciun efect în procesul de vindecare.

Mai mult, distrug sistemul imunitar, creând teren favorabil pentru posibile complicații.

Simptomele descrise mai sus sunt de fapt rezultatul răspunsului sistemului imunitar la agresiunea unui virus care a străpuns bariera mucusului și a pătruns într-o celulă pentru a se multiplica. Acest prim virus deschide calea altora care vor ataca celulele din jur în felul acesta extinzându-se. Celulele infectate viral transmit semnale organismului, semnale ce vor activa leucocitele (celulele specializate în lupta împotriva virușilor). Acestea, odată ajunse la locul agresiunii, elimină substanțe care vor atrage alte leucocite, determină inflamație la locul infectării, distrug celulele infectate. Toate aceste acțiuni produc simptomele enumerate mai sus.

Slăbirea sistemului imunitar pe fondul infecției virale crește riscul suprainfecției bacteriene cu streptococci, stafilococi sau pneumococi care agravează simptomele bolii n aceasta etapă medicul s-ar putea să fie nevoit să recomande tratament cu antibiotic pentru a ajuta organismul să lupte împotriva bacteriilor).

Cum se răspândesc?

Virușii care provoacă răceala (peste 200) și cei care provoacă gripa (3 grupe A, B, C) sunt foarte infecțioase și se transmit ușor de la o persoană la alta:

  • Prin picăturile proiectate în aer prin tuse și strănut;
  • Prin strângerea mâinilor sau prin atingerea suprafețelor contaminate cu virusul respectiv;
  • Perioada medie de incubare este de 2 zile în caz de gripă și de 4-5 zile la răceală;
  • Persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioară apariției simptomelor și timp de 5 zile de la declanșarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slabă pot răspândi virusul timp de săptămâni sau luni de zile;
  • Copiii pot fi infecțioși timp de peste 10 zile de la declanșarea simptomelor. Copiii cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani manifestă cele mai ridicate rate de infecție și îmbolnăvire.

R.M.