1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:47
No menu items!

Diferența dintre părinții români și ceilalți europeni. Mihai Craiu, medic pediatru: „De-asta vin la spital, ca să primească rețeta de antibiotic”

spot_img

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat, marți, în cadrul dezbaterii „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group, de ce nu toate virozele de sezon trebuie tratate cu antibiotice.

Potrivit acestuia, părinții din România vin adesea la spital doar pentru a primi o prescripție de antibiotic, iar acest lucru este îngrijorător. În plus, medicul atrage atenția și asupra acelor părinții care refuză categoric tratamentul cu antibiotic, deși boala copilului îl necesită.

„Părinții români sunt un pic speciali față de media europeană pentru că multe din decizii sunt bazate pe emoții și pe apelarea mai degrabă la <<doctor Google>> decât la medicul de familie. De altfel, un studiu GFK, efectuat înainte de pandemie, arăta că trei sferturi din românii care se confruntă cu probleme de sănătate se duc întâi la online și după aceea la medicul de familie, iar un alt studiu de anul trecut arăta că un sfert dintre români nu se duc deloc la medicul de familie, se duc numai la online.

Deci suntem niște emoționali și aș spune că reacția părinților este mai degrabă rezultatul neîncrederii. Le este frică. Le este frică că nu pot ajunge în timp util la medic, le este dificil uneori, le este frică că diagnosticul este bazat pe păreri și nu pe dovezi, nu știu că există protocoale și ghiduri sau proporția în care acestea se aplică și de aceea se așteaptă să primească o rețetă de antibiotice”, a explicat mediul pediatru.

Mihai Craiu: De asta vin la spital, ca să primească rețeta de antibiotic

„De altfel, prezentam la Congresul de Pediatrie Socială de la Cluj anii trecuți o lucrare în care am ales un eșantion reprezentativ de părinți prezentați cu febră la UPU și le-am dat un chestionar, înainte să știe boala copilului, înainte de consultare. Și i-am întrebat la ce se așteaptă de la vizita asta. Peste două treimi dintre ei au răspuns că se așteaptă la o rețetă de antibiotic. De asta vin la spital, ca să primească rețeta de antibiotic pentru că acum este un pic mai greu să iei un flacon sau o cutie întreagă direct din farmacie fără prescripție.

Dar aș veni aici cu două chestii. Întâi aș fi avocatul diavolului și după aș veni cu o chestie optimistă. Vreau să se sesizeze purtătorii de mesaj și colegii noștri din mass-media că în acest moment în România percepția parentală a început să se schimbe și dacă am pune pe un grafic ar avea forma literei U. Sunt la fel de mulți părinți care își doresc rețetă cu antibiotic pentru orice boală febrilă și au început să apară semnificativ de mulți părinți care nu mai acceptă prescripția specialistului cu antibiotic, știind ei mai bine remedii și alte chestii.

Chiar cred că vom avea germeni multi-rezistenți din cauza tratamentului ori inutil, ori prea târziu, cu antibiotice. Trebuie să fim un pic atenți și la cei care refuză tratamentul cu antibiotice, deși ar avea nevoie de el”, a spus Mihai Craiu în cadrul conferinței „Împreună pentru prevenirea și combaterea rezistenței la antimicrobiene. Cum tratăm corect virozele și răcelile de sezon? Ghiduri de bună practică”, organizată de DC Media Group.

Dezbaterea organizată de DC Media Group poate fi urmărită și AICI: 

Raluca Dan