3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:21
No menu items!

Diferenţe impresionante între creierul femeii şi al bărbatului

spot_img

Bărbaţii au o legătură mai puternică între partea frontală şi cea posterioară a creierului. Femeile, în schimb, prezintă o mai puternică legătură între emisfera stângă şi cea dreaptă a creierului

creier femei si barbati

 O serie de noi cercetări prezentate de BBC arată câteva deosebiri extrem de interesante între creierul masculin şi cel feminin.

Calmante roz şi calmante albastre

Este cunoscut că femeile simt mai puternic durerea decât bărbaţii, însă sunt mai greu de convins să urmeze un tratament. Interesant este că bărbaţii răspund mai bine la calmante clasice (paracetamolul este cel mai bun exemplu), în timp ce, în cazul femeilor, analgezicele opioide sunt cele mai eficiente.

Profesorul Jeff Mogil, de la Universitatea din Montreal, consideră că aceasta este o consecinţă directă a faptului că bărbaţii şi femeile procesează durerea complet diferit. Acest amănunt, continuă profesorul, ar putea duce la producerea de medicamente dedicate special unuia sau altuia dintre sexe.

„Există experimente în acest sens şi, dacă unul dintre aceste medicamente va ajunge pe piaţă, mă aştept să aibă un bun efect pentru unul dintre sexe şi absolut niciunul asupra celuilalt”, spune profesorul. Aşadar, este posibil ca, în viitorul apropiat, să putem cumpăra de la farmacie calmante roz pentru femei şi albastre pentru bărbaţi.

Bărbatul, fruntaș la reacţie. Femeia, la atenţia distributivă

Un alt studiu, efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Pennsylvania, a analizat modul în care comunică părţile creierului uman. Studiul a fost făcut pe un eșantion de 949 de femei şi bărbaţi, cu vârste între 8 şi 22 de ani.

Potrivit unuia dintre cercetători, profesorul Ruben Gurr, bărbaţii au arătat o legătură mai puternică între partea frontală şi cea posterioară a creierului. „Aceasta înseamnă că bărbaţii reuşesc mult mai bine să facă legătura între ceea şi văd şi ceea ce fac, adică exact calitatea necesară unui vânător, de exemplu. Vezi ceva şi trebuie să ai o reacţie extrem de rapidă”.

Femeile, în schimb, prezintă o mai puternică legătură între emisfera stângă şi cea dreaptă a creierului. Potrivit unui alt cercetător, dr. Ragini Verman, „comunicarea aceasta recomandă femeile pentru sarcinile care necesită o bună atenţie distributivă şi pentru cele care solicită afectivitate”.

Testosteronul pre-natal şi comportamentul post-natal

Un alt studiu extrem de interesant a arătat cum nivelul de testosteron pre-natal influenţează comportamentul copilului, după naştere.

În jurul săptămânii 16 de sarcină, mai multor femei li s-a făcut amniocenteză, un test de diagnostic prenatal ce presupune recoltarea unor probe din fluidul care inundă pântecul. Cercetătorii au măsurat nivelul de testosteron din fluid şi au descoperit câteva legături interesante între acest nivel şi comportamentul copilului.

„Femeile care la amniocenteză au avut un nivel ridicat de testosteron în fluid au dat naştere unor copii care s-au integrat social mult mai greu. De exemplu, la prima zi de naştere a acestor copii, am observat că ei tind să nu stabilească contacte vizuale”, spune profesorul Simon Baron-Cohen, de la Universitatea din Cambridge. Mai mult, atunci când au ajuns la vârsta şcolară, aceşti copii au prezentat un vocabular limitat şi un nivel scăzut de empatie.

Pe de altă parte, nivelul ridicat de testosteron din fluidul din pântec are şi efecte pozitive. „Copiii născuţi de femei care au prezentat un nivel ridicat de testosteron în lichidul pre-natal au fost mult mai rapizi la un test în care micuţilor li se cerea să descopere anumite forme, ascunse într-un desen complex”, a spus Baron-Cohen, citat de BBC. Aceasta înseamnă că aceşti copii au abilităţi spaţiale mult mai bine dezvoltate faţă de cei ai căror mame au prezentat un nivel scăzut de testosteron în fluidul din pântec, la amniocenteză.

C.A.