Alimentația pe baza unei diete bogate în pește și legume ajută la întârzierea procesului de atrofiere a creierului cu până la cinci ani, potrivit unui studiu recent realizat în SUA.
Cercetătorii de la Universitatea Columbia din New York au studiat evoluția a 674 de persoane, cu o medie de vârstă de 80 de ani și care nu suferă de demență senilă.
Concluzia a fost că volumul total al creierelor celor care au urmat strict o dietă mediteraneană era în medie cu 13,1 mililitri mai mare decât în cazul celor care nu au ținut dietă.
Volumul de materie cenușie era cu 5 ml mai mare, iar cel de materie albă – cu 6,4 ml.
Diferența dintre cele două grupuri este echivalent cu aproximativ cinci ani din procesul de îmbătrânire.
În special, consumul de pește și evitarea cărnii sunt eficiente.
Dieta mediteraneană constă în cantități mari de legume, păstăioase, semințe, fructe, cereale, pește și grăsimi nesaturate, precum uleiul de măsline. Carnea roșie, carnea de pasăre, lactatele și grăsimile saturate și băuturile alcoolice sunt la un nivel redus sau evitate.