Diana Șoșoacă, președintele partidului SOS, l-a blestemat pe jurnalistul Antena 3 CNN Mihai Gâdea. Șoșoacă a continuat și a adus injurii și jigniri familiei acestuia, inclusiv fiicei sale. Derapajul înfiorător al politicienei a atras un val de reacții rapide din partea organizațiilor de presă.
Asociația Group 4 Media Freedom&Democracy condamnă derapajul grav al președintelui SOS România, Diana Șoșoacă, la adresa realizatorului Antena 3, Mihai Gâdea, și a familiei acestuia. Agresiunea verbală fără precedent și limbajul incalificabil utilizat la adresa unui jurnalist reprezintă, în opinia asociației, instigare la ură, care este sancționată de legislația penală, transmite G4 Media.
Astfel, potrivit articolului Art. 369 din Codul Penal, ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
UPDATE: Parchetul General, dosar penal derapajul Dianei Şoşoacă
Parchetul General s-a autosesizat şi a deschis un dosar pentru infracţiunea de tulburare a ordinii publice şi purtare abuzivă, după ce Diana Şoşoacă şi oamenii ei au ameninţat, hărţuit şi jignit echipa postului de televiziune, în Parlamentul României.
Potrivit art.15 din O.G. nr.137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare ”constituie contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.
Asociația Group 4 Media solicită politicienilor să se delimiteze și să izoleze orice formă de extremism în societatea românească. Amenințările la adresa jurnaliștilor și violențele de limbaj împotriva lor au luat o amploare îngrijorătoare pe fondul avansului partidelor extremiste.
„Facem apel la autoritățile statului, inclusiv Ministerul Public și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, să-și exercite atribuțiile, să se autosesizeze și să sancționeze fără intârziere acest amenințări, incitări la ură și insulte grosolane adresate jurnaliștilor care denunță pericolul extremismului. Încurajăm și alte asociații profesionale să manifeste solidaritate în fața acestor atacuri la adresa libertății de exprimare. Aceste derapaje grave lăsate nesancționate reprezită precedente periculoase pentru întreaga breaslă jurnalistică”, continuă jurnaliștii G4 Media.
„Actele de agresiune asupra jurnaliștilot reprezintă un atac direct asupra libertății presei”
„Calea Europeană își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii agresați de către reprezentanți ai forțelor extremiste în Parlamentul României și face apel la instituțiile statului român să protejeze libertatea presei, având datoria de a apăra valorile democratice și ale statului de drept într-o țară membră a Uniunii Europene și a NATO.
Actele de agresiune asupra jurnaliștilor, în acest caz al colegilor de la Antena 3 CNN și Euronews România, reprezintă un atac direct asupra libertății presei, unul dintre pilonii fundamentali ai unei democrații. În contextul în care România este stat membru al Uniunii Europene și al NATO, asemenea evenimente nu doar că subminează valorile democratice, ci afectează și imaginea țării pe plan internațional.
Libertatea presei este un drept consfințit în Constituția României și un principiu esențial al statului de drept, care trebuie apărat cu prioritate.
Acțiunile extremiste care au loc într-un spațiu dedicat democrației, precum Parlamentul, ridică semne de întrebare cu privire la toleranța față de discursurile radicale și față de pericolele pe care acestea le reprezintă pentru societate. În acest sens, Calea Europeană solicită instituțiilor statului român să implementeze măsuri stricte pentru prevenirea unor astfel de incidente și pentru sancționarea celor vinovați”, scrie Calea Europeană.
„Blestemat să fii, 20 de generații! Praful și pulberea să se aleagă de tine și de tot neamul tău și de toată televiziunea aia abjectă, mizerabilă și ordinară cu care ați distrus viețile nenumăratelor persoane!”, a afirmat Șoșoască vineri, în Parlamentul României.
„Nu meriți niciun scuipat! A zis Makaveli că îi dă nu știu ce lu’ nevastă-ta? Și de la noi mult SOS, sper să se înece și ea și tu, și fi-ta și tot neamul tău!”, mai spune ea. „Nimic nu va rămâne neplătit în viața asta. Nu te voi ierta în veci”, a adăugat Șoșoacă.
Anterior, în cursul zilei de vineri, lidera S.O.S. România a venit în Parlamentul României însoțită de Makaveli, influencerul care i-a făcut campanie de promovare lui Călin Georgescu pe TikTok.
Împreună cu alți parlamentari ai partidului, Șoșoacă și Makaveli au întrerupt transmisiunea în direct de la Antena 3 CNN și au strigat după jurnalistă „de ce nu mai faceți interviuri?”.
Parlamentarii S.O.S. România au făcut scandal pe holurile parlamentului, Makaveli și Diana Șoșoacă țipând la o jurnalistă de la Antena 3 CNN „Unde e Gâdea?”, „De ce nu mai luați, doamnă, interviuri?”, ceilalți parlamentari anunțând-o pe Șoșoacă că au întrerupt transmisiunea în direct a televiziunii.
„Mamă, cum a fugit, ai văzut cum a fugit?” / „Ai înțeles ce faci?” dialoghează Makaveli și Diana Șoșoacă, continuând drumul pe holurile parlamentului.
Atacul din Parlament a fost al doilea la adresa jurnaliștilor pe care Makaveli îl face, după ce, luni, a folosit cuvinte obscene la adresa soției jurnalistului Mihai Gâdea. Influencerul a făcut declarația în direct la televiziuni, la ieșirea din sediul poliției, după audieri.
Makaveli este unul dintre influencerii și interlopii plătiți de Bogdan Peșchir, care apar în documentul SRI desecretizat după ședința CSAT. El apare ca făcând parte din rețeaua vastă de personaje cu notorietate ridicată pe TikTok care l-au promovat pe candidatul Călin Georgescu, transmite HotNews.
Elena Cristea