5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:23
No menu items!

Dialog de la distanță Ion Cristoiu – Cătălina Porumbel: „Inegalitatea socială se vede după mască” / VIDEO

spot_img

Înainte de pandemie, Ion Cristoiu, o personalitate a presei românești, se afla, în fiecare vineri seară, în studioul Antena 3, pentru a răspunde întrebărilor jurnalistei Cătălina Porumbel pe teme politice la ordinea zilei. De această dată, rolurile s-au inversat, iar Cătălina Porumbel a fost cea intervievată de maestru, online, pe „Cristoiu TV”.

Puteți urmări așadar un dialog pe cât de spumos, pe atât de interesant, în care unele dintre cele mai grave teme ale zilei – precum, viața în vremea pandemiei, acordul dintre Ministerul Afacerilor Interne și Biserica Ortodoxă Română sau ce trăsături de caracter ar trebui să aibă președintele de care România are nevoie – au fost abordate, în unele situații, cu mult umor. Pentru că simțul umorului – unul dinte motivele pentru care realizatoarea Antena 3 este apreciată de Ion Cristoiu – este apanajul oamenilor inteligenți, așa cum arată chiar maestrul în descrierea interviului. 

Unele dintre cele mai importante idei enunțate de Cătălina Porumbel, în dialog cu Ion Cristoiu: 

Inegalitatea socială se vede după mască. Știți la ce mă uit eu acum în oraș? Mă uit la măști. Vreau să văd ce măști au oamenii pe față. Dacă au din alea 3M, 7D, 5F, înseamnă că sunt „high top”. Chiar mă întreb de unde le-au procurat, pentru că aceea, domnule, e mască de medic care lucrează în linia I. După acestea, vin măștile normale, chirugicale – care și acestea sunt foarte scumpe și nu sunt accesibile populației, nu le găsești peste tot – și mai sunt cele pe care parte a populației le confecționează acasă, de mână, din material obișnuit. Vedeți, acum, suntem stratificați social în funcție de masca pe care o purtăm. 

Cum a fost administrată criza generată de pandemie? Slab. Cu o singură condiție: singurul care a conștientizat pericolul și a încercat să facă un plan de măsuri a fost Raed Arafat și este în continuare Raed Arafat. Ne e nicio mirare că, în România, Raed Arafat are un nivel de încredere de 90%, iar la jumătate se află Klaus Iohannis. Adică, Raed Arafat a fost cel care a conștientizat de la început. Problema a fost că el nu a mai fost lăsat să se ocupe la nivel maxim de gestionarea crizei, a fost înlăturat și acum ne confruntăm cu niște oameni care nu vor să facă testări în România și nu am înțeles de ce, niște oameni care nu vor să achiziționeze echipamente medicale de la români. Sunt doar 2-3 companii care produc combinezoane și măști, ACREDITATE. Ce înseamnă acreditate? Ești în stare de urgență. Poți să faci cârpele acelea de protecție? Fă-le! Nici nu mai contează! De ce mai stau să mă duc până în China ca să iau 200.000 de măști când pot să le fabric în România? 

Nu se fac testări, nu se fac lucruri cu companiile românești pentru a le scoate din acest faliment clar dacă cineva nu va lua măsuri. Am văzut foarte multe deficiențe în spitalele din Suceava, unde este instaurată conducerea militară. Dar conducerea militară, am văzut, a venit singură. A venit un domn, general în rezervă, care a zis „Bună ziua, eu sunt Armata!” Și după aceea, ce s-a întâmplat? La Arad, la fel. La Deva, la fel. Vreau să vă spun că îmi place Nelu Tătaru, la modul cum acționează. Nu știu câte va rezolva. Dar, faptul că se duce în spitalele acelea cu risc major, vorbește cu medicii aceia este un lucru important. Cred că, dacă ar fi fost lăsat Raed Arafat să se ocupe în continuare, la comandă, de tot ce înseamnă administrarea crizei, cred că am fi stat mult mai bine. 

Despre Klaus Iohannis. De ce nu a putut să devină omul nr. 1 în România? Avea o șansă istorică. Președintele, așa cum spuneți și știți și dumneavoastră, este deasupra tuturor, deasupra tuturor lucrurilor, este un om care garantează Constituția. (…)Președintele a stat într-o zonă de siguranță maximă, a vizitat un spital gol, cel al Armatei, nu s-a expus, nu a mers într-o zonă grav afectată, în spitale, a venit cu niște mesaje care păreau niște clișee. Este președintele care ne-a anunțat că acest coronavirus nu reprezintă nimic, este o gripă (…), a apărut cu o altă culoare – lumea zice că e bronzat, nu stiu dacă e bronzat, poate face niște tratamente UV (știți că se fac acele tratamente UV de imunizare, de sterilizare). Nu a părut un președinte care să fie în mijlocul problemei. 

Nu le are, maestre. Știți, la un moment dat, am întrebat dacă există o persoană de care să asculte. Mi s-a răspuns că nu există nicio persoană de care să asculte președintele. El este doar el și părerea lui este cea mai bună. Și atât. 

Maestre, ce l-ar fi oprit pe președintele Klaus Iohannis să se urce în mașină să meargă la Suceava? – vă dau un exemplu. Cine l-ar fi oprit? Macron (Emmanuel Macron, președintele Franței – n.r.) s-a dus pe străzi să salute lumea care stătea în izolare și să le facă cu mâna celor care ieșeau la balcon, s-a dus în spitale. Sergio Mattarella, președintele Italiei, a făcut un interviu în care a răspuns solicitărilor venite din partea cetățenilor. (…)Este celebră faza în care tușește președintele și își aranjează părul. Și, un asistent, chiar purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale din Italia, îi spune: „Domnule președinte, aranjați-vă părul!” Și președintele îi răspunde: „Giovanni, nici măcar eu nu merg la frizer!”. 

Ceea ce vreau să vă spun este că avem nevoie de un președinte implicat. Poporul acesta nu are nevoie de un președinte care să vină la televizor și să ne spună să ne spălăm pe mâini și să păstrăm distanța socială. Acum, trebuie să te implici și mai mult, și mai mult, și mai mult. Adică, tu trebuie să fii în prima linie. Alături de medici, de polițiști, de jurnaliști. 

Urmăriți dialogul integral al lui Ion Cristoiu cu jurnalista Cătălina Porumbel: