Un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Prahova, diagnosticat cu botulism, se află internat în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Ploiești. Tratamentul specific bolii nu există la acest moment în România și a fost adus din Chișinău. Direcția de Sănătatea Publică Prahova a fost alertată cu privire la confirmarea diagnosticului.
Autoritățile sanitare susțin că nu este clară sursa infectării, dar că este suspectată o conservă de pește cumpărată dintr-un supermarket aparținând unui mare lanț de magazine. Pacientul diagnosticat cu botulism, originar din localitatea prahoveană Urlați, le-a povestit medicilor că a cumpărat și consumat conserva de sardine în ulei în data de 9 aprilie.
În data de 10 aprile au apărut primele simptome digestive, pentru ca două zile mai târziu să se confrunte cu tulburări de vedere și dificultăți la înghițire. Văzând că starea de sănătate s-a agravat, bărbatul s-a prezentat mai întâi la Spitalul Orășenesc din Urlați, în data de 15 aprilie, unde a primit un tratament pe care medicii l-au considerat adecvat simptomele arătate. Tratamentul inițial n-a avut niciun rezultat. A fost transferat ulterior la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde a fost diagnosticat luni, 22 aprilie, cu infecție cu toxina botulinică. Antidotul nu există în România În astfel de situații, singurul tratament care poate stopa evoluția bolii este o antitoxină. Medicamentul nu există în acest moment în România, fiind adus de urgență de la Chișinău. Informația a fost confirmată pentru ziarul Libertatea de reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Ploiești.
Boală rară și gravă Botulismul este o boală rară extrem de gravă, fiind provocată de toxina eliberată de o bacterie – neurotoxina bolutinică. Omul o poate contracta prin ingestia de alimente contaminate sau dacă o rana deschisă ajunge în contact cu sporii bacteriei botulinice. Nu se transmite de la om la om. În absența unui tratament imediat, infectia duce la paralizie, dificultati severe de respiratie si moarte. Cel mai frecvent, toxina botulinica este întâlnită în conserve preparate atât industrial, dar și în casă.
D.Constantin