7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:34
No menu items!

Diagnosticarea precoce și terapiile inovative, esențiale în tratarea cu succes a afecțiunilor reumatice

spot_img

  • Marilena Nedelcu

Spre deosebire de bolile reumatice degenerative cu care se confruntă mare parte din populația cu vârsta de peste 60 de ani, afecțiunile reumatice inflamatoare pot apărea la orice vârstă și afectează, din păcate, multe persoane tinere. Cel mai mare inamic al pacientului care suferă de o boală reumatică inflamatoare este diagnosticarea întârziată, care determină eroziuni și pierderi de os ce pot conduce la pierderea mobilității, astfel că jumătate dintre pacienții netratați corect ajung, în 10-15 ani, cu un handicap fizic destul de important.

Totuși, specialiștii au și vești bune pentru pacienți. 

„Eu sunt reumatolog de peste 30 de ani și pot să spun că am fost extrem de norocoasă în această perioadă. Am crescut odată cu reumatologia pentru că, în acești ultimi 30 de ani, reumatologia a cunoscut o dezvoltare fără precedent, pe care cred că nimeni nu ar fi anticipat-o cu câteva decenii în urmă. Acestă dezvoltare este legată în primul rând de aprofundarea înțelegerii mecanismelor patogenice ale acestor boli și, dacă am înțeles mai bine, nu avem pretenția că le cunoaștem întru totul, nu, nici vorbă, suntem departe, nu avem pretenția că știm cauza acestor boli, știm câțiva factori favorizanți. Dar, totuși, s-au făcut progrese foarte mari în înțelegerea acestor mecanisme patogenice, ceea ce a permis și dezvoltarea unor terapii inovative, a unor terapii care poate că acum 30 de ani ni se păreau că țin de domeniul științifico-fantasticului și pe care și noi le avem astăzi la dispoziție„, a declarat conferențiar dr. Andra Bălănescu, medic primar Medicină Internă și Reumatologie, într-un interviu acordat Sursa Zilei.

La rândul său, europarlamentarul Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European privind Programul de Sănătate al Uniunii Europene, a precizat că inovația în sănătate reprezintă o prioritate de la nivel european:

„(…)în strategia farmaceutică, UE va pune accentul pe inovație, pe accesul pacienților la inovație, dar și pe a face acel cadru necesar în UE pentru a încuraja investițiile în inovație, chiar și în producția de medicamentele inovative, astfel încât cercetătorii, medicii, companiile să aibă la dispoziție toate instrumentele pentru a produce inovație în interiorul UE”, a precizat Cristian Bușoi pentru Sursa Zilei. 

Asociația Local Working American Group – LAWG vă prezintă în cadrul unui proiect unic dezvoltat în România, prin intermediul Sursa Zileiimportanța terapiilor biologice în tratarea cu succes a unor afecțiuni grave.

Medicamentele biologice sunt definite de către legislația europeană drept „medicamente care conțin una sau mai multe substanțe active obținute sau derivate dintr-o sursă biologică.”

Medicul specialist este cel care poate prescrie aceste medicamente, informând pacientul despre eficiența tratamentului, beneficii, reacții adverse și interacțiunile medicamentoase.

Aflați mai multe detalii despre importanța diagnosticării la timp și despre modul în care pot fi tratate cu succes afecțiunile reumatice inflamatoare, urmărind interviurile realizate cu conf. dr. Andra Bălănescu, medic primar Medicină Internă și Reumatologie, și Cristian Bușoi, europarlamentar, raportor al Parlamentului European privind Programul de Sănătate al Uniunii Europene.