2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:11
No menu items!

Diaconescu, atac la regimul Iliescu

spot_img

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe susţine că în 1992, când Federația Rusă a fost primită în FMI, România a ratat oportunitatea de a deschide subiectul tezaurului.

Reamintesc pentru cei care debordează de sensibilitate în dezgheţarea (?!) relaţiilor cu Federatia Rusă că o astfel de situaţie favorabilă s-a ivit României, până în acest moment, o singură dată – la 1 iunie 1992, atunci când Federaţia Rusă a aderat la FMI. Consider că la acea dată am reuşit să ratăm cu brio o bună oportunitate de deschidere a subiectului “tezaur” nu printr-o neglijenţă a diplomaţiei, ci printr-o regretabilă decizie politică, de vreme ce în regulamentul Fondului este stipulat că înainte de aderare statele trebuie să îşi stingă litigiile dintre ele. Deci, s-a dus, iar cine spune că ştie cum stăm în dosarul pe tezaur, înseamna că ştie şi cine a dispus politic că putem considera că tezaurul nu este într-un litigiu între noi şi Federatia Rusă”, scrie Cristian Diaconescu pe blogul său.
Sigur mă refer la o întâlnire bilaterală “tradiţională” cu agenda negociată si convenita din timp… Sper că nu dăm valoare dialogului de culoar, pe la reuniuni multilaterale, când de la intrare până la lift, ne salutăm cu toată Europa. Este, evident, exclus. Azi nu ne mai umilim. Îi lovim în plin pe nemţi şi americani. Îi huiduim pe stadioane, le arătăm că nu e aşa simplu cu noi şi până la urmă, o să le rupem şi picioarele …când îi vom prinde. Fireşte, dacă îi vom prinde…,spune, mai în glumă mai în serios, consilierul prezidențial. Recent, ministrul de Externe Titus Corlățean a declarat că șansele de a recupera tezaurul depind de construirea unei relații politice funcționale. (A.M)