7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 16:51
No menu items!

DGA descinde din nou în Caraș-Severin, în dosarul care vizează numirea unor șefi de instituții publice

spot_img

Noi percheziţii ale ofițerilor DGA, sub supravegherea DIICOT, au avut loc, miercuri, în dosarul care vizează infracţiuni de corupţie legate de numirea unor şefi de instituţii publice, la Caraş-Severin. 

Au fost efectuate un număr de 7 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Timiş şi Caraş-Severin, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de şantaj, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea influenţei ori autorităţii de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, delapidare, fals material în înscrisuri oficiale şi luare de mită.

Potrivit DIICOT, la finalul anului 2018, la nivelul judeţului Caraş-Severin s-a constituit un grup infracţional organizat având drept scop obţinerea unor mari profituri materiale, prin subordonarea a cât mai multor instituţii publice (prin şantajarea conducătorilor acestor instituţii) care să le asigure accesul la banii publici şi, implicit, posibilitatea de a-i împărţi între membrii grupului.

Grupul a acţionat în scopul preluării controlului asupra tuturor instituţiilor publice de la nivelul judeţului Caraş-Severin şi asupra altor unităţi publice care dispun de fonduri financiare importante, în scopul însuşirii sumelor de bani prin contracte de servicii şi lucrări executate parţial/fictiv. Pentru preluarea controlului asupra instituţiilor publice din judeţul Caraş Severin, grupul infracţional a urmărit schimbarea din funcţii a şefilor acestor instituţii publice şi înlocuirea acestora cu persoane obediente, apropiate de liderii grupării.

O altă modalitate de comitere a activităţii infracţionale a membrilor grupului şi obţinere de venituri ilicite, pe lângă schimbarea din funcţia a şefilor de instituţii cu alte persoane loiale grupului infracţional, a constituit-o asigurarea accesului la achiziţii publice, din fonduri guvernamentale (PNDL I şi II), prin crearea condiţiilor necesare acordării lucrărilor exclusiv către firmele controlate de către liderul grupării, la preţurile maxime de 99,8% din valoarea lucrărilor, în condiţiile în care firmele menţionate nu aveau nici expertiza celorlalţi contraofertanţi şi nici nu dispuneau de dotările necesare efectuării lucrărilor, din punct de vedere al personalului sau al echipamentelor din dotare.

”S-a reţinut faptul că, după trimiterea în judecată a suspecţilor, în două cauze distincte instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara, aceştia au continuat sa realizeze scopul infracţional (acela de a accesa bani publici în vederea obţinerii unor foloase necuvenite pentru sine), prin noi acte şi fapte de natură penală. Astfel, începând cu luna noiembrie 2020, după instalarea în urma alegerilor din luna septembrie a noului preşedinte al consiliului judeţean Caraş-Severin, fideli rezoluţiei infracţionale, parte din membrii grupului şi-au consolidat poziţia în grup, devenind consilierii onorifici ai acestuia, fără a fi remuneraţi şi fără a figura pe statele de plată ale instituţiei, având ca scop promovarea intereselor personale, prin contractarea achiziţiilor publice”, a transmis DIICOT. 

Suspecţii au procedat la cooptarea în grupul infracţional a factorilor decizionali din cadrul Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş-Severin, respectiv a directorului executiv şi a consilierului preşedintelui consiliului judeţean Caraş-Severin.

”Din cercetările efectuate în cauză, s-a constatat faptul că, în cursul anului 2020, în cadrul respectivei direcţii, a fost organizat de către fostul Director Executiv, un număr de 9 licitaţii cu clauză suspensivă, ce aveau ca obiect diferite lucrări de modernizare, întreţinere, reparare a drumurilor judeţene. S-a procedat la acest tip de licitaţie/modalitate contractare întrucât s-a avut în vedere posibilitatea începerii imediate a lucrărilor, în cazul obţinerii fondurilor guvernamentale necesare. Pentru a obţine lucrarea, liderul grupării şi-a exercitat influenţa dobândită, prin natura funcţiei de consilier onorific, neremunerat, al preşedintelui consiliului judeţean Caraş-Severin, asupra factorilor decizionali din cadrul Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş-Severin, scopul urmărit fiind rămânerea de fonduri în cadrul bugetului direcţiei, la finele anului 2020, fonduri care, de regulă, pentru a nu fi returnate erau realocate”, a preciza DIICOT. 

Potrivit procurorilor, începând cu luna noiembrie – decembrie 2020, membrii grupării au obţinut, prin intermediul directorului executiv, documente confidenţiale, nedestinate publicităţii, privitoare la dosarele de lucrări publice efectuate de către diferiţi prestatori, pentru a evalua situaţia lucrărilor ce urmau a fi plătite şi posibilitatea stopării plăţilor, în vederea asigurării unor fonduri suficiente atribuirii lucrărilor vizate de către liderul grupului.

”Din probele administrate în cauză, a fost identificată stoparea plăţilor către patru societăţi comerciale care, la nivelul lunii noiembrie 2020, aveau finalizate lucrările atribuite anterior, deţinând întreaga documentaţie necesară efectuării plăţii, întocmită şi semnată (factură fiscală, proces verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, situaţii de plată etc.). În urma acestor activităţi, la finalul anului 2020, membrilor grupării le-au fost atribuite, din fondurile Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş-Severin, sumele de bani necesare începerii şi efectuării lucrărilor vizate. De asemenea, s-a reţinut faptul că, în perioada aprilie – octombrie 2021, o altă membră a grupului infracţional, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Caraş-Severin, şi-a depăşit atribuţiile şi a desfăşurat acte materiale la nivel decizional, în sensul identificării unor proiecte strategice ale judeţului. În acest sens, în cursul lunii octombrie 2020, suspecta împreună cu o altă suspectă, au iniţiat un un astfel de proiect în cadrul căruia erau depuse cereri de finanţare, prin programul ”Anghel Saligny”, solicitări care nu au avut la bază studii de prefezabilitate, ci doar scopul de a favoriza exclusiv primăriile agreate”, a mai arată DIICOT. 

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraş-Severin, au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.

                                                                                                                   Adina Silav