2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:11
No menu items!

Dezvăluirile presupusei victime a lui Augustin Lazăr, în direct la Antena 3

spot_img

Disidentul anticomunist Iulius Filip, victima procurorului general Augustin Lazăr, a dezvăluit într-un interviu difuzat luni seara la Antena 3, în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” despre chinurile pe care le-a îndurat în închisorile comuniste, ca deținut politic.

Augustin Lazăr, procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia în acea perioadă, a refuzat în repetate rânduri eliberarea disidentului anticomunist Iulius Filip deși acesta îndeplinise fracția din pedeapsă care îi permitea eliberarea condiționată. Iulius Filip executase peste 1.300 de zile de închisoare din pedeapsa la care fusese condamnat în decembrie 1981, atunci când a ajuns în fața unei comisii de eliberarea condiționată de la Penitenciarul Aiud.

Iulius Filip a povestit, într-un interviu acordat realizatorului TV Lucia Hossu Longin, pentru „Memorialul Durerii”, drama cumplită pe care a trăit-o în celulele comuniste.

În 1981, Iulius Filip a trimis pe adresa Comitetului Central al PCR un pamflet, adresat lui Nicolae Ceaușescu, intitulat „Vis și speranță” care se încheia cu versurile: „Laude, minciuni și v

orbe, cu ele mereu ne-ați dus/ Dar acum sosit-a clipa pentru-al lor sfârșit și-apus!”.

A fost arestat în 3-5 martie 1981 și anchetat, iar în 15 martie 1981, ministrul de atunci la Apărării, Constantin Olteanu, l-a trecut în rezervă prin Ordinul 51/ 1981 „pentru fapte incompatibile cu statutul de cadru militar”.

Securitatea i-a oferit un post de maistru la o instituție civilă, cu condiția să devină informator. Deoarece a refuzat, nu i s-a oferit niciun loc de muncă. Pentru a-și întreține familia, a fost nevoit să lucreze ca om de serviciu deoarece toate aplicațiile sale la alte locuri de muncă fuseseră refuzate. Deși avea familie și copii, Iulius Filip trece de la un salariu de 1800 lei, cât câștiga în armată, la un salariu de 400 lei, lucrând în munca de jos.

În 1981, Iulius Filip a trimis în Polonia o scrisoare de sprijin către Congresul sindicatului Solidaritatea cu mesajul. Ulterior, scrisoarea a fost difuzată de marile agenții de presă.

Securitatea a inițiat o anchetă în urma căreia a fost acuzat de „pactizare cu forțele contrarevoluționare din Polonia”. După ce scrisoarea a fost difuzată și de postul Radio Europa Liberă, Iulius Filip a fost trimis în judecată și condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare, pedeapsă pe care a executat-o în închisorile din Cluj, București, Jilava și Aiud.

A fost închis și în subsolul Securității din București unde avea să treacă prin chinuri de neînchipuit.

Andrei Tudor