2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:45
No menu items!

Dezbatere privind România în Parlamentul European. Timmermans: Cer ca autoritățile române să ancheteze protocoalele secrete / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

La finalul dezbaterii din Parlamentul European privind respectarea statului de drept în România, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a recomandat României să păstreze deschis dialogul cu forurile europene, anunţând că, dacă este necesar, Comisia Europeană va lua măsuri, deoarece este „gardianul democraţiei”.

„Dacă noi vorbim despre aceste lucruri, este pentru că ne pasă de traseul european şi de poporul român. Într-adevăr, recomandările Comisiei de la Veneţia sunt importante, dar vă rog să vă uitaţi şi la recomandările MCV de anul trecut şi la cele care vor veni luna următoare pentru că eu cred că sunt foarte importante. Eu voi continua dialogul cu România. Voi fi foarte meticulos şi precis şi voi transmite Guvernului român aceste întrebări foarte detaliate, dar miza acestui proces este extrem de mare pentru viitorul UE şi e la fel de important, dacă nu chiar mai important, pentru poporul român”, a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în încheierea dezbaterilor din Parlamentul European.

„Dacă CE va trebui să fie brutal de sinceră, o va face. Dacă va trebui să ia măsuri, atunci o va face şi aceasta nu e o ameninţare, ci asta facem noi Comisia, ca gardieni ai democraţiei (…) Vreau realmente să avem succes aici şi cer din nou Guvernului să păstreze dialogul deschis şi să accepte recomandările”, a mai spus Timmermans.

Dezbaterea referitoare la respectarea statului de drept în România a început, miercuri dimineața, în Parlamentul European. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat miercuri, în Parlamentul European, că Parlamentul României nu a dat semne că răspunde recomandărilor primite în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei. Pe de altă parte, el a făcut referire la protocoalele secrete încheiate de instituțiile din Justiție cu SRI. „Cer ca autoritățile române să ancheteze încheierea acestor protocoale”, a spus prim-vicepreședintele Comisiei Europene, în discursul susținut la Strasbourg. 

„Ultima dată am discutat statul de drept în februarie. Suntem cu toţii conştienţi că iniţiativele autorităţilor române, refomele legilor justiţiei şi codurile penale au adus multe îngrijorări în UE. Foarte multe ar putea submina Justiţia. Acestea sunt îngrijorări pe care Comisia le împărtăşeşte. CE are o abordare clinică şi nepărtinitoare. În ceea ce priveşte legile justiţiei, cele trei legi definesc organizarea judiciară, a CSM şi statutul magistraţilor, aceste legi au fost contestate de mai multe ori la CCR. Consiliul European, prin GRECO, a adoptat un raport, dar şi raportul preliminar al Comisiei de la Veneţia a fost extrem de critic la adresa modificărilor. Ştiu că PE va fi extrem de atent la aviz. Însă Parlamentul României nu a dat semn că răspunde la acest avize si semnale”, a spus Frans Timmermans.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a atras atenţia că situaţia s-a deteriorat, dar a făcut referire și la protocoalele secrete încheiate între instituțiile din Justiție și SRI. 

„Climatul din România s-a deteriorat din cauza protocoalelor secrete. Cer ca autoritățile române să ancheteze încheierea acestor protocoale. Modificările la legile justitiei și la Codurile penale nu trebuie sa afecteze în niciun fel justăția din Romania. CE a recomandat să ceară ajutorul Comisie de la Veneţia în acest sens. Urmărim ultimele evoluţii din România cu multă îngrijorare. Independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate corupţia sunt jaloane esenţiale, însă lucrurile merg înapoi. CE a cerut să continue acest curs şi ca România să facă paşi înainte. CE a fost şi va fi gata să susţină România în acest proces. Dacă sunt adoptate fără corecţii, aceste legi din domeniul penal, vor periclita autonomia Justiţiei în combaterea corupţiei. Veţi vedea şi în noiembrie ce s-a scris în MCV, faţă de ianuarie 2018. Situaţia s-a deteriorat. Președintele Juncker şi cu mine am făcut declaraţii în care ne-am exprima îngrijorarea. În timp ce vom continua să urmărim obiectivele noastre pentru a avea un dialog cu autorităţile române, vreau să vă spun că vom vedea dacă există conflicte în ceea ce priveşte legile justiţiei şi combaterea corupţiei. „, a mai spus Timmermans.

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit marți seară, la Strasbourg, cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. La întrevedere au participat miniștrii Rovana Plumb și Tudorel Toader, dar și europarlamentarul PSD Dan Nica, după cum au anunțat reprezentanții Guvernului. 

R.D.