2.7 C
București
duminică, 5 ianuarie 2025 - 21:14
No menu items!

Dezbatere în Republica Moldova. Maia Sandu, către Stoianoglo: „Ca între doi români, credeți că România va susține omul Moscovei?”

spot_img

Maia Sandu şi Alexandr Stoianoglo, candidaţii din turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova participă, duminică, la o dezbatere electorală. Evenimentul se desfășoară fără un moderator care să intervină în discuții.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a întrebat dacă crede că poate construi  o relaţie cu România, în condiţiile în care discursul său este de natură a-i „speria” pe cetăţenii moldoveni în ceea ce priveşte relaţia cu România.

„Dumneavoastră sunteţi cetăţean român, dar sunteţi susţinut de un partid care sperie moldovenii cu România. Cum credeţi dvs. că puteţi să construiţi o relaţie bună cu vecinul nostru cel mai important România?”, l-a întrebat Maia Sandu pe contracandidatul său.

„Aveţi dreptate că România este cel mai important partener al Republicii Moldova şi din punct de vedere relaţiile bilaterale, şi din punct de vedere promovare pentru speranţa noastră pro-europeană şi vă garantez că relaţiile cu România nu numai va îmbunătăţi, dar va întări în toate domeniile de activitate. Aţi făcut atâtea declaraţi despre relaţiile noastre cu România. Într-adevăr, statul românesc a acordat un sprijin în cele mai complicate situaţii pentru ţara noastră. În acelaşi timp, practic cu România nu am realizat niciun proiect investiţional regional care ar putea apropia Republica Moldova la Uniunea Europeană. Eu deja am adus aşa, un exemplu, că 30 de ani, sau mai mult de 20 de ani, vorbim despre relaţiile bune cu România şi până acum nu am construit un drum direct, un tren de la Chişinău până la Bucureşti. De aceea, haideţi să lăsăm declaraţiile aparte şi trecem la realizări concrete!”, a afirmat candidatul socialist Aleksandr Stoianoglo.

Stoianoglo spune că va fi persoana „care va întri relaţiile şi la nivel bilateral, şi la nivel regional”

Maia Sandu a replicat că este „o ofensă” adusă românilor afirmaţia lui Stoianoglo conform căreia nu există proiecte importante între cele două ţări.

„Eu cred că este o ofensă adusă la adresa oamenilor din România, la adresa României să spuneţi că nu avem proiecte importante. Dumneavoastră nu vreţi să cunoaşteţi despre toate proiectele importante pe care le avem: construcţia de poduri, reparaţia de grădiniţe, finanţarea unor proiecte din programul Satul European, obiective culturale, cumpărare de autobuze şi multe, mute alte lucruri pe care le face România. Nu mai zic deja de ajutorul pe care l-am primit în momentul în care Rusia ne-a şantajat cu livrarea de gaze. Dar aşa, ca între doi români: dumneavoastră chiar credeţi că România va susține omul Moscovei şi o să continue să facă asemenea investiţii, aşa cum a făcut până acum? Eu zic să fiţi sinceri cu cetăţenii şi să nu le spuneţi poveşti cu zmei!”, a  fost replica preşedintei Maia Sandu.

Avantajele pașaportului românesc

Candidatul Partidului Socialist din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de preşedinte, Alexandr Stoianoglo, a evitat să răspundă la o întrebare a contracandidatei sale, Maia Sandu, despre avantajele pe care i le oferă cetăţenia română, pe care a obţinut-o în urmă cu mai mulţi ani.

 Maia Sandu i-a adresat lui Stoianoglo o întrebare despre beneficiile paşaportului românesc: „Acum, când vorbim despre România, eu vreau să vă întreb un lucru aici: Domnule Stoianoglo, dumneavoastră sunteţi cetăţean european, pentru că sunteţi cetăţean al României, dar la referendum nu aţi vrut să susţineţi acest lucru. De ce credeţi că dumneavoastră trebuie să aveţi beneficiile pe care le oferă paşaportul unui cetăţean european, dar ceilalţi oameni din Moldova nu? Poate nu toţi oamenii vor să îşi ia cetăţenia română sau poate nu toţi oamenii pot să îşi ia cetăţenia română. Dumneavoastră, prin decizia dumneavoastră la referendum, le limitaţi celorlalţi oameni dreptul să aibă aceleaşi avantaje pe care le aveţi dumneavoastră datorită acestei cetăţenii române”.

Candidatul socialiştilor nu doar că nu a oferit răspuns la întrebarea adresată de Maia Sandu în limba română, dar a decis să se refere la un alt subiect, vorbind în limba rusă. În răspunsul său, el a făcut trimitere la Carta Europeană a Limbilor Regionale sau Minoritare şi drepturile minorităţii maghiare din România.

Anterior în cadrul dezbaterii, Stoianoglo a spus că nu a votat la referendumul privind aderarea ţării la UE, care a avut loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale din urmă cu o săptămână, din cauză că acest scrutin ar fi fost iniţiat doar cu scopul de a crea un avantaj electoral pentru actuala preşedintă.

Datoria externă a Republicii Moldova

 „De ce ați crescut datoria externă, așa cum v-au acuzat Vlad Filat și Andrei Năstase?”, a fost întrebarea lui Stoianoglo.

„E un neadevăr, datoria externă e la același nivel ca acum 4 ani. Dar investitorii ne spun că vor veni în număr mai mare când vom intra în UE. Dar dvs. ați boicotat referendumul, atunci cum să vină investitorii? Noi vrem pace, am reușit să menținem pacea în țară”, a răspuns Maia Sandu.

Problema apei potabile

Maia Sandu l-a întrebat pe Stoianoglo ce soluții are la problema serioasă privind apa potabilă pentru cetățeni.

„Sunt sigur că găsim bani, vom elabora un program care prevede achiziționarea apei potabile, inclusiv pentru agricultură”, a răspuns acesta.

„Dvs. vorbiți frumos, dar ați făcut calcule? Știți de câte miliarde de euro e nevoie pentru irigare? De unde aduceți resursele de apă? E ușor să vii și să povestiși aici. Aderarea la UE ne ajută să rezolvăm această problemă, dar dvs. vreți să o amânați”, a replicat Sandu.

Maia Sandu: Îi mințiți pe oameni

„Guvernarea voastră nu construiește nimic. Tot ce faceți e să închideți grădinițe, școli, universități, posturi tv, site-uri. În acești ani nu s-a construit nimic, nici măcar posturi de televiziune. În patru ani, ați intervenit doar cu opt inițiative legislative. Cu ce vă ocupați, doamnă președinte?”, a afirmat Stoianoglo.

„Îi mințiți pe oameni când spuneți că nu s-a construit nimic. În fiecare localitate se construiesc apeducte, sisteme de canalizare, se repară drumuri și grădinițe. Oamenii știu asta. E nevoie de mai mult, dar nu putem compensa într-un an ce nu s-a făcut în 30 de ani”, a răspuns Maia Sandu.

Stoianoglo: Vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina

„Cel mai simplu e să vă justificați incompetența prin războiul din Ucraina”, a acuzat-o Stoianoglo pe președinta Republicii Moldova. „Republica Moldova, din cauza incompetenței dvs. a fost prejudiciată cel mai mult. Țările din jur, în situații similare, au avut creșteri economice și au acordat ajutoare pentru cetățeni. Noi vom promova un model de economie legată cu inițiativa oamenilor, cu schimbarea structurii economiei, promovarea industriei”, a continuat el.

„Acestea sunt povești cu zâne. Arată că nu înțelegeți impactul războiului, nu știți care e structura demografică a acestei țări. Vă spun eu: numărul pensionarilor e aproape egal cu al angajaților. În această perioadă a fost greu. Noi am venit cu resurse suplimentare, am crescut pensiile de două ori, ne-a costat 11 miliarde de lei, am crescut salariile, am pornit șantiere în toată țara”, a replicat Maia Sandu.

Alexandr Stoianoglo, mesaj pentru alegători

Alexandr Stoianoglo: Garantez că granițele vor rămâne deschise. Promit că în Moldova nu va exista represiuni împotriva openenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale.

Ca susținător ferm al integrării europene, îi propun doamnei Sandu să semnăm zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova. Indiferent de cine va câștiga, acest parcurs dificil al modernizării, allibertăților și dreptării trebuie să continue.

Maia Sandu, mesaj pentru alegători

Maia Sandu: Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbtat serios problemele și soluțiile. Din păcate, avem un cal troian, un om prin care alții vor să conducă țara. Sunt isgură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om, de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care am luptat și am reușit să îi alungăm de la putere. Acum, ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund, să revină la puetere.

Acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani și de răzbunare este folosită de forțe regionale mai mari. Banii alocați în această campanie sunt bani trimiși în țara noastră pentru a aduce dezbinare și conflict.

Noi știm cine se ascunde în acest cal troian: platon, Șor, Dodon. Darr nu știm cine sunt ceilalți. Această dezbatere nu este despre mine și Stoianoglo, este despre două alternative diferite de dezvoltare, o alegere între dezvoltare și stagnare, între stabilitate și deztabilizare. Este o alegere importantă pentru țara noastră.

                                                                                                         Adina Bucur