4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 17:59
No menu items!

Dezastrul provocat de furtuni în România. IGSU: 30 de persoane rănite, peste 70 de mașini avariate, case inundate

spot_img

Un număr de 30 de persoane au fost rănite, în ultimele 24 de ore, din cauza vântului puternic şi a descărcărilor electrice, pompierii intervenind în 17 judeţe unde vremea rea a provocat pagube. Aproape 700 de copaci au căzut pe carosabil, 72 de maşini fiind avariate.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în ultimele 24 de ore, pompierii militari au intervenit în 17 judeţe pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente şi de vremea rea.

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteorologice periculoase au fost înregistrate efecte de vreme rea în 91 localităţi din 17 judeţe, respectiv Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Prahova, Sălaj, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti, mai arată oficialii IGSU.

Conform acestora, din cauza vântului puternic şi a descărcărilor electrice, la nivel naţional au fost înregistrate 30 de victime. Totodată, 687 de arbori au fost doborâţi pe carosabil, maşini, locuinţe şi stâlpi de electricitate, fiind afectate 24 de acoperişuri şi 72 de autovehicule.

De asemenea, în urma averselor din ultima perioadă, au fost inundate 18 imobile, 6 curţi şi 3 subsoluri, fiind necesară intervenţia pompierilor pentru evacuarea apei din gospodării.

„Din cauza ploilor şi aluviunilor de pe carosabil, circulaţia rutieră pe DN 1 (între localităţile Buşteni şi Azuga) şi pe DN 7C Transfăgărăşan s-a desfăşurat cu dificultate, iar echipe specializate au intervenit pentru remedierea situaţiei şi curăţarea drumurilor”, au mai precizat oficialii IGSU.

Miercuri dimineaţa, la nivel naţional, nu mai erau înregistrate situaţii care să impună intervenţia echipajelor de pompieri militari.

Pompierii reamintesc că pe timpul intensificării vântului şi căderilor de grindină, populaţia trebuie să îşi asigure protecţia în locuinţe sau alte spaţii de adăpost. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

R.D.