4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 14:52
No menu items!

Dezastrul de la Vidraru. VIDEO

spot_img

Ministerul Apelor şi Pădurilor a publicat raportul dezastrului de la Vidraru realizat în urma unui control declanşat după ce organizația Agent Green a protestat pe Transfăgărăşan la 10 martie 2017, oprind simbolic un camion cu buşteni, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei de Agent Green.

Potrivit raportului, s-au aplicat 23 amenzi contravenţionale în valoare de 165.000 lei şi s-au deschis 4 dosare penale pentru fapte ca: exploatări ilegală a 30.554 m3 de lemn din păduri virgine, retrocedări şi defrişări ilegale. În raportul Corpului de control al ministrului apelor şi pădurilor se arată că „punerile în valoare cumulate efectuate de O.S. Vidraru, O.S. Valea Oltului şi O.S. Codri Verzi însumează un volum de 57.963 m3”.

Preşedintele Agent Green, Gabriel Păun, mulțumește ministerului pentru acţiunile rapide şi ferme, dar solicită publicarea oficială intgrală a raportului întrucât masurile deja luate şi cele propuse nu sunt pe măsura situaţiei din teren. „Raportul, care în acest moment este clasificat, arată că exploatările cumulate depăşesc cu 4100 % posibilitatea anuală de exploatare”, a spus Păun. El atenţionează că răspunderile penale „pentru toţi membrii implicaţi în structura de crimă organizată care a făcut posibil dezastrul de la Vidraru trebuie să fie serioase şi consecvente. În caz contrar trebuie luat în calcul că mafia va recidiva”.

Agent Green avertizează că RNP Romsilva nu a fost doar informată despre existeţa pădurilor virgine. „Romsilva a încasat 225.000 euro şi a implementat inventarul pădrilor virgine din România în 2002-2005, fondurile fiind oferite prin programul Pin Matra de Societatea Regală pentru Conservarea Naturii din Olanda. Organizaţia cere o explicaţie referitoare la starea pădurilor de la Vidraru, în condiţiile în care acestea au fost şi sunt incluse în grupa I funcţională: păduri cu funcţii speciale de protecţie”, susțin reprezentanții Agent Green.

Filmările surprinse cu drona la 10 martie 2017 şi publicate de Agent Green o zi mai târziu vizează zonele cele mai afectate din bazinul de recepţie al lacului Vidraru. Procentul de 70% se referă la estimarea suprafeţei degradate a pădurilor virgine din zona Vidraru pentru care ministerul a aplicat amenzi modice Ocolului Silvic Vidraru. Contrar art. 3. alin (2) din O.M nr. 3397/2012, acesta a efectuat în 2012-2016 lucrări de punere în valoare şi recoltare a 30.554 mc masă lemnoasă, produse prevăzute la recoltare în amenajamentul silvic, din păduri care ar face obiectul proiectul Pin-Matra, fără avizul fostului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Ploieşti. 

Olimpia Diaconiuc