3.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 16:13
No menu items!

Dezastru în toată țara. Nu sunt bani de facturi. Spitalele dau apă caldă și căldură cu ochii pe ceas

spot_img

Managerii unor mari spitale din Timișoara, Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Bacău, sunt nevoiți să oprească orice fel de investiții. Banii sunt păstrați pentru facturile la energie care vor veni pe timpul iernii. În spitalul județean din Focșani, apa caldă și cădura se dau cu ochii pe ceas. Trei ore de apă caldă, cinci de căldură.

Municipiul Iași apelează la Ambasada Poloniei pentru a face rost rapid de cărbune.

„Noi suntem ca într-o situație de război. Nu e o joacă. Nu ne mai putem juca că trebuie să îmi termin statuia. O să termin statuia după ce parcurg iarna și țin sistemele funcționale. Noi trebuie să trecem iarna aceasta, trebuie să ținem sistemele funcționale, trebuie să asigurăm necesarul de energie termică și electrică, făcând orice sacrificiu necesar astfel încât să parcurgem iarna”, a declarat Mihai Chirica pentru Europa Liberă.

Timișoara își plătește gazul zilnic, nu mai este considerată solvabilă, iar riscul să nu mai existe bani pentru plata gazului în spitale, școli și pentru populație este unul real. Situația este dramatică în Timișoara, facturile sunt mai mari decât încasările. Dacă nu intervine urgent Guvernul, timișorenii s-ar putea să nu aibă apă caldă și căldură în această iarnă, spune primarul. „Există risc real să fie și pandemie de Covid, și spitale pline în frig”, spune primarul Timișoarei Dominic Fritz potrivit sursei citate.

Craiova taie 2,8 milioane de euro de la investiții pentru a se asigura că locuitorii nu stau în frig la iarnă.

Iar la Focșani, cele trei ore de apă caldă și cinci ore de căldură sunt o realitate până pe 25 octombrie. După această dată, nu se știe ce se întâmplă și cum se acoperă costurile. „De dimineață, de la ora 5 la ora 10 căldură și seara de la ora 19 la ora 22 apa caldă. Asta se întâmplă și în spitale, școli, în toate instituțiile publice care sunt legate de sistemul centralizat”, prezintă situația primarul Misăilă.

Situația este critică în toată țara și fiecare administrație încearcă să se gospodărească cum poate.

În București, 20% dintre asociațiile de proprietari au solicitat amânarea furnizării agentului termic de teama facturilor uriașe.

                                                                                          C.Dumitrescu