6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 22:53
No menu items!

Dezastru ecologic: Un deșert de 850 de hectare a apărut în Rezervația Biosferei Delta Dunării

spot_img

Apele lacului Nuntași, din județul Constanța, au scăzut şi în alţi ani, dar acum este pentru prima dată când a secat complet, arată jurnaliștii Adevărul. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) susţine că lacul nu ar fi secat complet dacă erau decolmatate canalele care asigură tranzitarea apei din alte două lacuri (Sinoe şi Histria) şi acesta. Autorităţile s-au întâlnit de urgenţă pentru a căuta soluţii. 

„În mai puţin de două luni a secat în proporţie de 95%. Condiţiile climatice semiaride determină o evaporaţie mai ridicată, care, asociate cu lipsa unui aport subteran de apă dulce, a dus la acumularea de săruri, cu calităţi balneo-terapeutice”, a declarat Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, pentru Adevărul. Alarma a fost dată de primăria Istria (pe teritoriul căreia este lacul) care a notificat, în urmă cu 2 zile, Prefectura Constanţa cu privire la secarea aproape în totalitate a lacului Nuntaşi. Și cei de la ARBDD au fost anunţaţi cu mai multe zile în urmă cu privire la situaţia Lacului Nuntaşi.
 
Miercuri, 12 august, autorităţile au cerut reprezentanţilor Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării să pună la dispoziţie toate documentele tehnice privind Lacul Nuntaşi, debitul acestuia, nivelul faţă de celelalte lacuri din zonă şi altele. 
 
„Soluţia este să se efectueze lucrări de decolmatare a canalelor cât mai rapid. ARBDD-ul, dacă face aceste lucrări durează, deoarece trebuie aprobat bugetul, rectificat, licitată procedura…Soluţia ar fi ca ABADL să facă aceste lucrări. Dacă directorul general al Apelor Române îi aprobă domnului Bola modificarea programului de lucrări pe 2020 şi introducerea acestei lucrări în plan, atunci cei de la ABDL se apucă să facă. Cu acordul ARBDD, desigur”, explică George-Sergiu Niculescu, prefectul Constanţei.

Lacul Nuntaşi este cunoscut pentru nămolul sapropelic, asemănător celui de la Techirghiol. Localnicii sunt revoltaţi pe reacţia întârziată a autorităţilor, în special a primăriei, care ar fi aşteptat până în ultima clipă să semnaleze problema.