4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:58
No menu items!

Dexametazona a salvat 12.000 de vieți în Marea Britanie. Lista medicamentelor care au schimbat soarta bolnavilor de Covid-19

spot_img

Un tratament ieftin pentru inflamație a fost găsit pentru a salva viețile pacienților grav bolnavi, în timp ce un trio de terapii foarte renumite s-a dovedit a nu avea efect. Cele mai noi studii randomizate relevă eficiența dexametazonei, relatează The Guardian. Acesta rămâne unul dintre cele mai reușite rezultate în lupta împotriva Covid-19.

Acum se estimează că descoperirea eficacității medicamentului dexametazonă a salvat în jur de 650.000 de vieți în întreaga lume, potrivit profesorului Martin Landray, fondator al Recovery (Recuperare) – cel mai mare studiu randomizat din lume privind medicamentele Covid-19. „Numai în Marea Britanie, dexametazona a prevenit deja mai mult de 12.000 de decese”, a declarat el pentru Observer.

Descoperirea demonstrează puterea studiilor randomizate la scară largă în identificarea medicamentelor eficiente și va fi urmată, în câteva săptămâni, cu rezultatele unui alt set de tratamente promițătoare ce au fost studiate ca parte a programului Recuperare.

Aceste medicamente, care ar putea fi cruciale în lupta contra Covid-19 de anul viitor, sunt:

  • ​​plasma convalescentă, prelevată de la pacienții cu Covid în recuperare;
  • anticorpi monoclonali, produși de Regeneron, care au fost folosiți pentru tratarea lui Donald Trump;
  • două medicamente antiinflamatoare, tocilizumab și colchicina;
  • aspirină.

Toate sunt supuse unor studii efectuate de mii de medici și asistenți medicali pe zeci de mii de pacienți din spitale din Marea Britanie. Primele rezultate sunt așteptate în ianuarie sau începutul lunii februarie.

Studiul Recovery (Recuperarea) a fost inițiat de Landray și Peter Horby la începutul pandemiei Covid-19. Cei doi oameni de știință de la Oxford și-au dat seama că medicii vor căuta curând tratamente odată ce cazurile vor începe să curgă în spitale, dar vor avea nevoie de un studiu clinic pentru a găsi care sunt eficiente. Le-au luat nouă zile de la elaborarea primului lor protocol până la înscrierea primului lor pacient, proces care durează în mod normal nouă luni. Unul din 10 pacienți spitalizați cu Covid a intrat de atunci în proces.

Și astfel de numere au fost cruciale pentru succes, a adăugat Landray. Compararea a 100 de persoane care primesc un medicament cu 100 care nu au luat, poate produce rezultate variabile. Cu toate acestea, prin randomizarea a mii de pacienți pentru a obține tratamente contrastante, se produc răspunsuri solide.

„Afli care funcționează de fapt”, a spus Landray. In plus, putem descoperi ce pacienti vor beneficia cel mai mult. Va fi bătrân sau tânăr sau imuno-compromis? Puteți afla acest lucru numai dacă aveți un proces cu mii de oameni în el”.

Până în prezent, Recuperarea – prescurtarea pentru evaluarea randomizată a terapiei Covid-19 – sa pronunțat asupra a patru medicamente: azitromicină, un antibiotic; combinația de medicamente lopinavir-ritonavir; hidroxiclorochina, un tratament pentru malarie și boli reumatice; și dexametazona.

O rată de accesare de doar unul din patru ar putea părea o valoare slabă. Cu toate acestea, numărul extraordinar de vieți salvate datorită dexametazonei demonstrează valoarea programului de recuperare, cel mai mare studiu randomizat din lume, Covid-19, cu medicamente. Programul a asigurat, de asemenea, că timpul și banii nu au fost irosiți pe medicamente care nu ajută pacienții.

Și aceasta va deveni o problemă din ce în ce mai importantă, a spus Landray. „Când am început Recuperarea, ne-am uitat la medicamente ieftine, disponibile pe scară largă, dar promițătoare, și am găsit că unul dintre ele – dexametazona – funcționează. Dar medicamentele pe care le examinăm acum vor costa sute de lire sterline pe tratament, așa că trebuie să fim cu adevărat siguri că funcționează înainte de a le implementa pe scară largă”, a spus Landray.

A avea mii de indivizi cu complicații Covid-19 este o realitate sumbră în Marea Britanie în prezent, dar acest număr mare face cel puțin posibilă desfășurarea de studii la scară largă.

Am proiectat acest studiu pentru a fi cat mai simplu de implementat posibil, astfel incat sa nu copleseasca personalul NHS ocupat in prima linie. Sprijinul din partea acestora și a pacienților a fost remarcabil. Rezultatele noastre au îmbunătățit îngrijirea Covid pentru milioane de oameni. Răspunsurile pe care le primim la începutul anului viitor, oricare ar fi acestea, o vor face din nou.”

Sursa: The Guardian