2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 11:53
No menu items!

Deținuți politic, victime ale lui Augustin Lazăr, în delegația PSD la Palatul Cotroceni, pentru consultările pe tema situației din justiție

spot_img

Delegaţia Partidului Social Democrat care participă, vineri, de la ora 11, la consultările de la Palatul Cotroceni pe tema situației din justiție, are în componență doi deținuți politic.

Delegația este formată din deputatul Eugen Nicolicea și foștii deținuți politic Marin Iancu și Ioan Muntean. Cei doi au acuzat recent, la Antena 3, că Augustin Lazăr, actualul procuror general i-ar fi „umilit” înainte de 1989.

Prezența lui Iancu și Munteanu în delegația PSD vine în contextul în care social-democrații cer revocarea procurorului general Augustin Lazar acuzat ca a refuzat liberarea unui fost detinut politic in anii ’80 la Penitenciarul Aiud.

Klaus Iohannis i-a întâmpinat bucuros pe cei doi: „Să știți că mă bucur că v-au trimis pe dumneavoastră”, le-a spus Iohannis foștilor deținuți politic.

Marin Iancu, la Antena 3: „Refuzul liberării condiționate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu știai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăși pedeapsa care era… îți era dată pentru îngrădirea libertății de exprimare. Așteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinși că plec. Și veneau și plecau înapoi. Era îngrozitor. Nu pot să vă explic în cuvinte ca să puteți să vă dați seama ce apăsare sufletească era pe mine. (…) Te anunța unul de la penitenciar: Ați fost discutat ieri în comisie, dar ați fost amânat. Atât. Nu vedeai pe nimeni. Cu cine să discuți? Niciunul. Ei veneau după ce se ținea comisia. Tot de la București primeau ordin. Lazăr lucra cu Vasile Gheorghe, șeful Cercetărlor Penale… ce îi zicea ăla… pentru că, patru ani de zile, numai el era șeful comisiei, deci era singurul om de încredere, pentru că erau anumiți oameni, cum au fost și cu condamnările. Era Ștefănescu Mihai ăsta care, tot la fel, nu aveai alt procuror decât cei selectați de Securitate, erau cei care executau exact ce trebuie. Eu am văzut când am văzut dezbaterea cu Filip. Am căutat actele și am văzut. Zic. Ia uite, mă, ăsta e nenorocitul! Nu am fost curios să văd cine era șeful comisiei. Mă interesa să fiu liber. Numai el a fost șef la cele patru comisii. Nu m-au audiat niciodată. Nici măcar nu m-au văzut la față. La a patra cerere am aflat că nu o să plec mai repede fiindcă deținuții politici sunt ținuți cu pedeapsa până la capăt. Deja mă consolasem”

Ioan Muntean, la Antena 3: „După şapte ani am fost eliberat. Înainte am intrat în Comisia de eliberare, în care era procurorul Augustin Lazăr. El era şeful Comisiei. Dacă el zicea nu, nu plecai. Eu am fost de două ori amânat! Vreau să vă spun că prin `85 am ieşit la raport la procuror să-mi dea să scriu că sunt nevinovat. Am scris aşa cum s-a întâmplat. Când m-am dus la el a dat ordin să fiu băgat la izolare zece zile că am calomniat organele puterii de stat. Eu vorbeam că m-au băgat la puşcărie nevinovat, dar procurorul Augustin Lazăr spunea că am calomniat organele puterii. În arest, am zis să vină că i-am făcut o poezie. A venit şi mi-a dat încă zece zile de izolare! La izolare o zi mâncai, una nu! (…). Am avocată. A cerut despăgubire. Eu vreau ca instanţa să se propunţe că sunt nevinovat”.

Valeriu Motoc