2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:38
No menu items!

Detalii șocante: Nasturi și mărgele, în stomacul bătrânilor. Câți inculpați au primit mandate de arestare în dosarul azilelor groazei

spot_img

Noi detalii șocante ies la iveală în cazul azilurilor groazei. Victimele erau bătute crunt de angajați, aşa cum reiese din stenogramele din dosar. Cel mai des erau bătuți cei cu afecțiuni de vorbire, care nu reușeau să comunice. Îi băteau la subsol, pe întuneric, cu o coadă de metal de la o mătură. Cei abandonați de familii erau puși la muncă. Înfometați, bătrânii și-ar fi mâncat și hainele, în stomacul unora fiind descoperite nasturi și mărgele. Patru dintre suspecții cercetați în cazul căminelor de bătrâni de lângă București au fost arestați preventiv. Alți 11 au primit arest la domiciliu, iar 9 inculpați se află sub control judiciar. 

Cadrele medicale de la spitalele de urgență Floreasca și Gerota, care au evaluat și tratează persoanele aduse de la cele trei azile din Ilfov, despre care presa a scris încă din februarie 2023 că sunt neîngrijite, au declarat pentru Libertatea că a fost pentru prima dată când s-au confruntat cu astfel de cazuri de înfometare și neglijență, la o asemenea dimensiune a consecințelor medicale.

Din cele 100 de persoane vulnerabile evaluate medical în urma perchezițiilor DIICOT din 4 iunie de la două azile pentru vârstnici din Voluntari și unul din Afumați, 42 de oameni au necesitat investigații medicale făcute la trei spitale de urgență din București: Militar Central, Floreasca și Gerota. Șase persoane au fost internate.

Medici au fost extrem de șocați de aceste cazuri. „Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și ținute în condiții de murdărie, precum pacienții aduși de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu suferințe ale oamenilor străzii”, a declarat un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca, potrivti surse citate.

Un doctor de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, a declarat, tot sub protecția anonimatului, că doi pacienți ajunși la ei au rămas spitalizați pentru a fi echilibrați, restul fiind transferați la Spitalul Militar. „Când au sosit la noi, am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul. 

Erau duși la subsol și loviți cu coada de metal de la mătură

Din interceptările făcute de anchetatori, dar şi din declaraţiile angajaţilor, reiese că bătrânii erau trataţi în cele mai groaznice moduri. Pe lângă jigniri şi umiliri, pe care le primeau zilnic, pacienţii bolnavi şi cu dizabilităţi erau şi bătuţi crunt.

În cadrul audierilor, unii angajaţi au povestit despre condiţiile crunte în care erau ţinute persoanele cu dizabilităţi, arată observatornews.ro.

„În cursul zilei de 19.04.2023, când am fost să chem pacienţii la micul dejun, am constatat că pacientul mai agresiv, „Dan”, avea lenjeria udă de urină, iar acesta era ud pe pantaloni, cu un miros specific pregnant.”

Martorul a povestit că i-a spus unui coleg despre situaţie, însă acesta i-a spus să-l lase aşa deoarece făcea noaptea pe el. Iar pe parcursul zilei a observat că pacientul n-a fost schimbat, ci lăsat să i se usuce pantalonii pe el. Un alt angajat a povestit că în perioada în care a lucrat în centrul de la Afumaţi a observat gândaci în bucătărie, inclusiv în frigider. Sunt interceptări telefonice, făcute pe 13 aprilie, între două angajate, despre modul în care să împartă mâncarea în ziua de Paşte, întrucât nu aveau suficientă pentru toată lumea.

Din cauza lipsei de personal, angajaţii îi încuiau pe bătrâni în cameră peste noapte: „”Nicoleta” a venit, după ce am trimis pacienţii la somn, să îi ceară cheia lui „Sandu” pentru a încuia uşa de la etaj unde se află pacienţii”.

Potrivit referatului procurorilor, scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială, mai spun procurorii.

„Există date că membrii grupului infracțional au dispus în mod discreționar de sumele de bani obținute și prin alte fluxuri, respectiv: indirect de la beneficiari (prin cheltuirea veniturilor acestora din pensii și ajutoare sociale/ de handicap) și din sumele de bani plătite în baza contractelor încheiate cu aparținătorii acestor persoane, pentru îngrijirea acestora în cadrul centrelor”, potrivit referatului.

„Membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor. De altfel, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și a medicamentelor aduse acestora de către familii. Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză)”, mai spun procurorii.

Stenograme din dosar

În referatul procurorilor apar și mai multe înregistrări telefonice, în care suspecții vorbesc între ei despre cum îi bat pe vârstnici și îi înjură și jignesc pe beneficiari:

-Și esti pe (neinteligibil)?

-Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu…

-Poate-ți trage…

-Ce să dea, că le e frică de mine!

-De îți sparge fața…

-I-am dat eu lui!

-Treaba ta…

-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui…ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur! Mă doare un cap, așa, sunt obosită, nu știu dracu…am băi de făcut, am…

0 altă discuție, din 14 mai:

-Ia zi, mami, m-ai sunat, că am văzut și nu mai ți-am răspuns?

– Da, te-am sunat, da și am văzut că m-ai sunat…mi-a venit SMURD ul și salvarea și aștept să vină poliția!

– De ce?

S-a spânzurat de două ori, nea FLOAREA, s-a tăiat și cu o lamă…

-A, da…

– Era bine să fii, era bine să fi fost, că să nu zică ăștia că unul la atâția inși, mie mi-e indiferent!

-Dar n-am cum, da, e adevărat!

– Da, da…

-Vine ALEXANDRU acuma, e pe drum, ai înțeles?

-Da, da, da!

-Așa…n-am cum, că d-abia am mai fost de am luat niște adeziv…

-Pentru mine, nu, pentru mine, nu, dar pentru ei…

-Da, mă piș pe ei!

Cine erau protectorii azilelor

Fost polițist judiciar, la IPJ Ilfov, Ovidiu Dumitra conducea Casa Cora, din Voluntari, Ilfov – unul dintre cele trei centre de îngrijire a persoanelor cu dizabilități percheziționate.

Căminele „Armonia” și „Sfântul Gabriel cel Viteaz”, aflate tot în Ilfov, erau conduse de Ștefan Godei.

Potrivit anchetatorilor, Ștefan Godei dispunea de sume de bani însemnate pe care le cheltuia pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari. Doar într-o singură noapte, el a cheltuit pentru astfel de distracții, 25.000 de lei. Acesta și-a construit recent o casă în centrul Capitalei și deține un teren agricol de 1,5 ha într-un sat din Ialomița.

Patru suspecți, arestați

Procurorii DIICOT au 26 de suspecţi în dosarul azilelor, iar pentru 24 dintre ei, reţinuţi, au cerut judecătorilor mandate de arestare.

Aceștia ieri au apărut, miercuri, în fața magistraților Tribunalului București în două ture, decizia judecătorilor fiind luată aproape de miezul nopții. 

În total, patru suspecți au fost arestați preventiv, iar alți 11 au fost plasați în arest la domiciliu. 9 sunt cercetați sub control judiciar, iar 2 sunt cercetați în libertate.

                                                                                                             Adina Silav