5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 7:52
No menu items!

Detalii șocante în ancheta ISU de la Constanța. Autoscara salvatoare, defectă de 2 ani

spot_img

Superficialitate. Este cuvântul care nu ar trebui să descrie niciun sistem, cu atât mai puțin sistemul medical de urgență. Tragedia de la Constanța, în urma căreia a murit un om, ne demonstrează, însă, că lucrurile stau exact invers.

După ce IGSU a anunțat controale la Constanța, detalii incredibile au ieșit la lumină. Primul este legat de autoscări ale pompierilor, ținute în garaj din cauza unor senzori nefuncționali. Acesta este, de fapt, motivul pentru care autoscara cea mai apropiată de incendiu, garată la sediul ISU Constanța, nu a fost folosită pentru vâlvătaia izbucnită la doar 600 de metri distanță.

Aflată în dotarea ISU din 2012, autoscara este defectă de 2 ani și nimeni nu a încercat să o repare. Inițial, ISU Constanța a anunțat că în tot județul sunt doar 3 autoscări. De fapt, inspectoratul are în dotare 4 autoscări, iar una dintre acestea nu funcționează.

Practic, scara care ar fi trebuit să fie folosită pentru a salva viața femeii căzute de la etaj nu se poate ridica din cauza unui senzor și de asta este ținută în garaj. Documentul de control al IGSU arată că, în ultimii 2 ani, niciun ofițer din conducerea ISU Constanța nu a cerut fonduri pentru a remedia avaria. Au preferat ca, în situațiile de urgență din tot orașul, să fie folosită o singură autoscară. 

La nivel național, în dotarea pompierilor sunt peste 110 autoscări, dintre care 13  – în București și Ilfov.  

Proceduri încălcate

Superficialitatea nu se oprește, însă, aici. Datele pompierilor arată că prima autospecială de stingere a incendiilor a plecat din bază după 4 minute de la primirea alertei, cu 1 minut mai mult față de maximul admis de proceduri. În același timp, prima mașină de urgență care a ajuns la incendiu a fost ambulanța SMURD, la ora 9.23, conform raportării oficiale. Asta, pentru că salvatorii SMURD spun că au ajuns, de fapt, cu 2 minute mai devreme. Așadar, se naște întrebarea: ce au făcut angajații SMURD timp de 2 minute la fața locului, dacă spun că au ajuns mai devreme?

De parcă nu era de ajuns, controlul IGSU arată că pompierii sosiți la locul incendiului au fost SUPERFICIALI și în ceea ce privește echiparea la locul intervenției. De altfel, în imaginile video surprinse de un martor se poate observa cum pompierii au constituit echipele de căutare-salvare (care, potrivit procedurilor, intervin primele la un incendiu pentru a scoate persoanele din interior) abia după ce femeia a căzut de la etajul 6. Asta spun și cei de la IGSU: când au ajuns într-un final la incendiu, pompierii s-au bâlbâit în a face ceea ce trebuie. Parțial, spun șefii de la București, pentru că nu știau ce trebuie să facă. Superficialitatea antrenamentelor trebuie să fie tratată…cu noi cursuri. Aceasta e concluzia IGSU.

Cora Dumitrescu