2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 13:35
No menu items!

Detalii din intimitatea lui Antonescu

spot_img

Există oameni care la un moment dat au început să spună că sunt monarhisți. Eu am spus tot timpul. Bun, asta este o opțiune intimă, a dezvăluit Antonescu, ceea ce nu înseamnă că dacă discutăm despre un amplu proiect la care suntem mai mulți, nu susțin întru totul articulațiile proiectului comun despre care Ponta a făcut vorbire, a explicat liberalul. De altfel, liderul PNL se declară adeptul monarhiei, dar precizează că va susține proiectul USL de revizuire a Constituției.

Limitarea atribuțiilor executive ale șefului statului, modificarea numirii judecătorilor CCR și control parlamentar asupra CSM se numără printre marile teme ale USL de revizuire a Constituției, a detaliat luni președintele PSD, Victor Ponta. „Ne dorim în primul rând trecut în Constituție o precizare clară a atribuțiilor președintelui față de Guvern și Parlament, președintele, așa cum se întâmplă în multe republici europene, vă dau exemplul Poloniei, Austriei, Portugaliei, Irlandei, este ales direct de către oameni dar nu are puteri executive și aceste țări funcționează foarte bine, nu au crize nici de coabitare nici de alt tip. În al doilea rând, trebuie să stabilim foarte clar cum e cu referendumurile, cine le convoacă, care este cvorumul, pentru că ne trezim că pornim și consultăm romînii, 88% dintre cei care votează zic ceva și CCR spune că nu e de ajuns. Poate dacă era 110% era de ajuns. În al treilea rând trebuie să spunem foarte clar ce atribuții are CCR și cum sunt numiți judecătorii la CCR, trebuie sa o depolitizăm. Faptul că 5 judecători din 9 au hotărât cu de la ei putere că România trebuie să fie republică prezidențială este o greșeală pe care nu o putem accepta și o putem îndrepta doar prin modificarea Constituției”, a declarat Ponta despre revizuirea Constituției în opinia USL.

Fostul premier PNL Călin Popescu Tăriceanu şi-a reiterat recent opţiunea pentru revenirea la monarhie. Tăriceanu este de altfel liberalul care a iniţiat procedurile pentru ca Regele Mihai să vorbească în Parlament în 2011, când a împlinit 90 de ani. (A.M)