5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 21:16
No menu items!

Destrăbălare la ANCOM: vacanțe de lux, maşini scumpe şi salarii nesimţite

spot_img

Cătălin Marinescu, președintele ANCOMAuditul făcut de Curtea de Conturi la Autoritatea pentru Reglementarea Comunicaţiilor  (ANCOM) semnalează aspecte şocante. Instituţia face profituri astronomice şi le toacă în mod scandalos pentru confortul luxuriant al angajaţilor. Prin urmare, Curtea de Conturi propune că profitul ANCOM să meargă la bugetul statului.

ANCOM este o instituţie subordonată Parlamentului. O instituţie plină de bani, în virtutea dreptului de administrare a veniturilor din gestionarea spectrului de frecvenţe radio şi resursele de numerotaţie (aflate în proprietatea publică a statului) şi din monitorizarea benzilor de frecvenţe radio. Aşa se face ca veniturile institutiei sunt astronomice:  53 de milioane de euro (la un curs de 3,9), în 2007, şi tot atât în 2011 (la un curs de 4,2). Astea sunt venituri proprii încasate, bani care nu ajung la bugetul de stat, ci sunt folosiţi după bunul plac de „băieţii deştepţi” din comunicaţii.

Pentru că obrazul gros cu bani mulţi se ţine,  cheltuielile totale ale ANCOM au crescut de la an la an, ajungând ca în 2011, din veniturile de 53 de milioane de euro, cheltuielile să fie de 50 de milioane de euro. Acum să vedem cum sunt cheltuiţi aceşti bani.

Parc auto: 150 de maşini pentru 138 de şefi

Consilierii de conturi au găsit, la începutul anului trecut, în curtea ANCOM, un parc auto format din 150 de autoturisme de serviciu. Acestea sunt repartizate angajaţilor cu funcţii de conducere, cu titlu de „autoturism de serviciu”. Numărul total al şefilor, cu „șefuleți” cu tot, era, după numărătoarea inspectorilor Curţii de Conturi, de 138. Toţi au maşini de serviciu, ba chiar mai există o rezervă de 12 autoturisme, diferenţa de la 138 până la 150.

Vacanţe de lux în interes de serviciu. Una dintre destinaţii: Guadalajara

Pentru tot ce înseamnă conferinţă sau congres internaţional, ANCOM spune „present”. Nu contează  țara, nu contează continentul. Exemplu elocvent este Conferinţa  Plenipotențialilor Uniunii Internaţionale a a Telecomunicaţiilor. Conferinţa  pompos denumită a plenipotențialilor a avut loc la Guadalajara (Mexic). Pentru un astfel de eveniment era nevoie ca de la ANCOM să meargă 30 de personae. Costul delegaţiei: 208.000 de euro, costul ridicării unei şcoli cu clase I-IV.

Tot la capitolul evenimentelor extravagante se mai poate încadra şi organizarea Adunării Generale a Grupului Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice. Evenimentul, derulat la Bucureşti, sub organizarea ANCOM, a fost unul fastuos. Costurile: 100.000 de euro.

Pe lângă deplasările în străinătate, exotice sau nu, ANCOM acceptă şi sejururi interne, tot în interes de serviciu, dar numai în condiţii de lux, la munte sau la mare. Se închiriază ATV-uri, terenuri de tenis, de fotbal, săli de darts, DJ şi karaoke  piscină şi tot ce mai e nevoie pentru confortul unor nababi ai statului.

Vile cumpărate pentru sedii cu trei angajaţi

Cei de la centru nu sunt egoişti. Conducerea ANCOM a investit şi în luxul celor din provincie. În perioada 2007-2011 au fost cumpărate 16 sedii noi pentru direcţiile regionale şi oficiile judetene, ajungând la un total de 51. Valoarea totală a sediilor ANCOM este de 12 milioane de euro, iar terenurile aferente se ridică la peste 1,5 milioane de euro. Achiziţiile de sedii s-au făcut în condiţiile în care  deja existau 41 de  oficii judeţene, care deţineau sedii sub formă de apartamente, iar numărul mediu de salariaţi care lucrează în aceste sedii este de trei.

Salarii, sporuri, premii

Fondul de salarii pentru ANCOM ajunge la 70.509.000 lei (16,5 milioane de euro). Împărţit la cei 610 angajați, acest fond înseamnă 2.500 de lei pentru fiecare. Evident, la vârf sumele sunt mult, mullt mai mari. La salarii se adauga sporuri şi bonusuri de premiere. Sporurile sunt  de fidelitate, de conducere, de mobilitate, de muncă sporită, de doctorat,  de tehnicitate…Anuasl, valoarea totală a sporurilor ajunge la 1,2 milioane de euro. Împărţit la 610 (numărul angajaţilor), obţinem un spor annual de 1.951 de euro/an pentru fiecare salariat. Asta înseamnă că la cei 2.500 de lei/ luna, fiecare angajat mai obţine din sporuri  688 de lei, ajungând la un salariu lunar de 3.188 de lei.

Nici bonusurile nu sunt mici. Conducerea ANCOM e generoasă, acordând  anual bonusuri în valoare de un million de euro.  Totul nu se opreşte aici. Pe lângă sporuri şi bonusuri, mai sunt şi primele: de Paşti, de Crăciun, de 8 Martie, de Ziua telecomunicaţiilor, de sfârşit de carieră…

Dar, nici asta nu e tot. Salariaţii primesc şi ajutoare: de căsătorie, bani pentru vestimentaţie (valoarea unui salariu), ajutor pentru părinţi singuri, etc.

Canalele de scurgere a veniturilor realizate de ANCOM sunt mai multe, astăzi fiind prezentate doare cele mai „spectaculoase”. Pentru tot acest dezmăţ, firesc ar fi ca profiturile realizate de ANCOM prin perceperea taxelor pentru bunuri aflate în proprietatea publică a statului să ajungă la stat, nu în buzunarele angajaţilor şi în special ale conducerii instituţiei.

Cine este Cătălin Marinescu, şeful ANCOM

  • până în 1990 – responsabil cu întreţinerea unei staţii de înregistrări seismice la Institutul de Prospecțiuni Geologice și Geofizice
  • 1992 – anul în care a intrat în politică la PD, membru al Biroul Permanent Judeţean Ialomiţa
  • 1997 – absolvent al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii din Bucureşti
  • 2002-2005 – Romtelecom Ialomiţa
  • 2005-2007 – Preşedinte al Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei
  • 2007-2009 – Director Adjunct al Centrului de calcul al Consiliului General al Municipiului Bucureşti
  • 2009-prezent – şeful ANCOM

Ștefan Tănăsescu