Koala este un mamifer marsupial din Australia și singurul membru în viață al familiei Phascolarctidae. Este numit de cele mai multe ori ”urs koala”, însă acest lucru nu este corect, deoarece koala nu face parte din familia urșilor.
După naștere, o femelă koala își poartă puiul în marsupiu aproximativ șase luni până când este suficient de mare pentru a putea sta pe spatele ei sau pentru a se agața de burta femelei, însoțind-o peste tot, până când împlinește un an, relatează nationalgeographic.com.
Mamiferele koala trăiesc în estul Australiei, unde copacii de eucalipt sunt cei mai bogați. Reușesc să urce și să se mențină pe trunchiurile copacilor cu ajutorul ghearelor mari și ascuțite. În timpul zilei adorm în ascunzișurile copacilor chiar și până la 18 ore.
Când nu doarme, un koala se hrănește cu frunze de eucalipt care conțin suficientă apă, astfel încât nu este nevoit să coboare pentru a se hidrata. De altfel, cuvântul „koala” își are originea în limbile aborigene australiene și înseamnă „fără băutură”. Fiecare animal mănâncă o cantitate enormă pentru dimensiunea sa, aproximativ un kilogram de frunze pe zi.
Aceste mamifere grăsuțe și pufoase, au fost vânate pe scară largă în timpul anilor 1920 și 1930, populația lor fiind dispărută pentru o perioadă de timp. Ulterior, au reapărut acoperind o mare parte din gama lor de odinioară, însă, în prezent, populațiile lor sunt tot mai mici și mai dispersate.
Un koala are nevoie de mult spațiu, aproximativ o sută de copaci pe animal, fapt ce presupune o problemă delicată, deoarece pădurile din Australia sunt în continuă scădere.