4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:41
No menu items!

Despre extremismul islamic. Ceea ce nu se spune

spot_img

În urma atrocităţilor devastatoare comise în Paris, milioane de oameni condamnă islamul şi extremiştii violenţi pe care ,,îi inspiră”. În comentariilor de pe Facebook, mulţi cer anihilarea totală a tuturor musulmanilor, spunând că Orientul Mijlociu ar trebui ras de pe faţa Pământului. Cei ,,mai puţin extremişti” spun că refugiaţii din Siria ar trebui forţaţi să rămână acolo.

Cu siguranţă aceste afirmaţii şi cerinţe sunt pline de pasiune, însă oare sunt corecte? Pentru a decide dacă această ură comună faţă de musulmani este justificată, o jurnalistă americană, Carey Wedler, suspune unei analize câteva exemple ale extremismului islamic, oferind și dovezi, respectiv relatări ale mass-media despre diverse incidente:         

  • Extremiştii islamici primesc ordine de la superiori să închidă ochii la acţiunile colegilor lor pedofili. Dacă au vreo obiecţie, sunt ostracizaţi şi evitaţi şi astfel violatorii pot continua să abuzeze copii.
  • Extremiştii islamici sunt responsabili pentru mai multe atacuri teroriste din Statele Unite ale Americii decât orice alt grup ideologic.
  • Un musulman extremist din Texas a tras peste 100 de gloanţe spre clădiri guvernamentale, inclusiv spre o secţie de poliţie.
  • Un alt musulman extremist a decapitat un creştin din Republica Centraficană anul trecut pe stradă.
  • Extremiştii islamici au înfometat odată o jumătate de milion de copii irakieni din cauza unui conflict politic. Când unul dintre lideri a fost interogat cu privire la moralitatea acestei acţiuni, a spus că ,,a meritat.
  • Un grup de radicali, precum alte grupuri extremiste, a fost condamnat pentru oprimarea femeilor. Luptătorii lor au ucis sute de copii în lovituri aeriene din ultimul an în timp ce regimul lor a condamnat un blogger pro-democraţie la 1000 de lovituri de bici. De asemenea, condamnă oameni în mod regulat la decapitare şi crucificare.
  • Extremiştii islamici au doborât un avion de pasageri plin cu sute de civili.
  • Luna trecută, extremiştii islamici au bombardat un spital plin cu pacienţi răniţi şi doctori. Toţi cei care încercau să fugă au fost împuşcaţi. Un aliat al acestui grup de extremişti a bombardat peste 100 de spitale anul acesta. Acest grup este implicat în progresul Statului Islamic. Membrii săi sunt, de asemenea, implicaţi în finanţarea atacurilor din 11 Septembrie.

Aceste exemple oribile aruncă o umbră terifiantă asupra credinţei musulmane, însă, în realitate:

  • Soldaţii Statelor Unite ale Americii sunt cei care primesc ordine de la superiori să închidă ochii la acţiunile colegilor lor pedofili. Dacă au vreo obiecţie, sunt forţaţi să se pensioneze devreme.
  • Extremiştii de dreapta sunt responsabili pentru mai multe atacuri teroriste din SUA decât orice alt grup ideologic.
  • Un terorist creştin din Texas a tras peste 100 de gloanţe spre clădiri guvernamentale, inclusiv spre o secţie de poliţie.
  • Un extremist creştin a decapitat un musulman din Republica Centraficană anul trecut pe stradă.
  • Guvernul Statelor Unite ale Americii a înfometat odată o jumătate de milion de copii irakieni din cauza unui conflict politic. Când Madeleine Albright a fost interogată cu privire la moralitatea acestei acţiuni, a spus că ,,a meritat”.
  • SUA este unul dintre cei mai mari exportatori de extremism militar şi deţine nişte rate alarmante de viol şi abuz domestic.
  • Ratele de violenţă au sporit în SUA, în special violenţa poliţienească. Mulţi cetăţeni încurajează agenţii guvernamentali extremiştibrutalizeze persoanele care săvârşesc infracţiuni nonviolente.
  • Un aliat al Statelor Unite, Arabia Saudită, a fost condamnată pentru oprimarea femeilor. Regatul a ucis sute de copii în timpul atacurilor din Yemen de anul acesta, a condamnat un blogger pro-democraţie la 1000 de lovituri de bici şi condamnă regulat oamenii la moarte prin decapitare şi crucificare.
  • Armata SUA a doborât un avion de pasageri plin cu sute de civili iranieni în 1988.
  • Luna trecută, SUA a bombardat un spital din Kunduz, Afghanistan, plin cu pacienţi răniţi şi cu doctori. S-a tras asupra celor care încercau să fugă. Armata a oferit explicaţii, în cele din urmă susţinând că luptători inamici răniţi se aflau în spitalul respectiv. În plus, Arabia Saudită a bombardat peste 100 de spitale în cursul anului acesta. Regatul este implicat în progresul Statului Islamic. Cetăţeni ai regatului sunt implicaţi în finanţarea atacurilor din 11 Septembrie 2001, lucru pe care FBI-ul a încercat să îl acopere.

Dacă nu-ţi venea să crezi când citeai şi aceste atrocităţi erau puse pe seama extremiştilor musulmani, iar acum cauţi scuze pentru incidentele în curs de desfăşurare din cauza SUA şi a creştinilor, s-ar putea să suferi de disonanţă cognitivă.

Nu poţi pretinde că eşti o persoană morală dacă ceea ce faci este să cauţi scuze atunci când aceste atrocităţi sunt provocate de ,,echipa ta”. Nu poţi spune că musulmanii sunt sălbatici şi concomitent să aprobi acelaşi comportament din partea ,,echipei tale”. Toate grupurile extremiste, fie ele de creştini, de musulmani, militante sau ale guvernelor, indiferent de origine, religie şi aşa mai departe, au atacat civili, iar tipul acesta de violenţă este universal greşit.

Armata SUA comite acte violente în numele americanilor. Asta nu înseamnă că toţi americanii sunt violenţi. Similar, doar pentru că nişte oameni dintr-o altă parte a lumii comit acte de violenţă în numele ortodoxismului sau a islamului, nu înseamnă că toţi ortodocşii şi toţi musulmanii ar face asta. Majoritatea musulmanilor condamnă în mod constant actele de terorism.

Ceea ce s-a întâmplat în Paris este tragic, însă nu poţi condamna o întreagă religie pentru actele câtorva oameni. Şi dacă ţi-ai schimbat poza de la profil cu steagul Franţei, însă ai ignorat atacurile similare din Liban, tot cu ,,echipa ta” ţii.

Octavian Cătuşanu