-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:58
No menu items!

Despăgubiri de 7 milioane de euro, cerute în cazul polițistului care a spulberat cu mașina două fetițe. Noi date care aruncă în aer ancheta

spot_img

Despăgubiri-record, în valoare totală de 7 milioane de euro, sunt cerute de familiile fetițelor spulberate cu mașina pe trecerea de pietoni de agentul Constantin Popescu, de la Secția 5 Poliție din Capitală. Dezvăluirea a fost făcută de avocatul Adrian Cuculis, în emisiunea „Decisiv” de la Antena 3, realizată de jurnalista Cătălina Porumbel. În plus, jurnalista a prezentat și o serie de date din fișa agentului, care atestă lipsa de pregătire a acestuia și contrazic declarațiile publice făcute în acest sens de șeful Poliției Capitalei, chestorul Bogdan Berechet. 

Astfel, potrivit avocatului Adrian Cuculis, familia Raisei, fetița ucisă în accident, cere daune de 6 milioane de euro, plafonul maxim pe care îl poate suporta un asigurător din România în cazul încheierii unei poliție RCA. În plus, familia prietenei Raisei, rănită grav în accident, soliticită daune de 1 milion de euro. În dosar, famiile victimelor nu se îndreaptă doar împotriva polițistului, ci și împotriva Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, angajatorul agentului, a Primăriei Capitalei – care ar fi trebuit să asigure marcajul corespunzător al trecerii de pietoni de pe bulevardul Laminorului, din sectorul 1, unde s-a produs accidentul, dar și împotriva firmei de asigurare la care a fost încheiată polița pentru mașina pe care o conducea agentul. 

Avocatul Cuculis a precizat că se așteaptă încă depunerea la dosar a documentelor necesare, inclusiv a poliței de asigurare a mașinii de poliție, care nu există în acest moment pe masa anchetatorilor. În plus, la dosar, poliția este așteptată să depună documente legate de starea tehnică a mașinii, de data realizării ITP, de funcționarea sistemului de frânare. „Sunt multe elemente în cadrul anchetei, toate vor trebui să fie rezolvate de expertiza pe care noi o așteptăm și care nu a fost dispusă până la acest moment de procuror”, a precizat avocatul. Potrivit acestuia, nu este cunoscut nici măcar salariul pe care îl încasa agentul care nici măcar nu a înscris suma în declarația de avere completată în 2021. 

De altfel, procurorul de caz va încerca să facă, joi dimineață, o primă audiere a polițistului care nu a dat nicio declarație până acum, invocând starea emoţională în care se află. Anchetatorii au încercat de două ori audierea agentului de Poliţie, dar nu s-a reuşit acest lucru, a afirmat avocatul Adrian Cuculis.

Noi date care aruncă în aer Poliția Capitalei

În aceeași emisiune, jurnalista Cătălina Porumbel a prezentat și date din fișa polițistului care arată lipsa de pregătire a acestuia și contrazic declarațiile publice ale chestorului Bogdan Berechet care, cu două zile în urmă, în conferința de presă susținută la MAI, alături de ministrul Lucian Bode a spus: „Pregătirea a existat atât pe linie practică, cât și teoretică. Cu atât mai mult pot confirma că anul trecut, în luna august, a făcut pregătire pe conducere defensivă.

Datele arată, însă, că polițistul a făcut, în luna august, o singură zi de pregătire de conducere defensivă. 

Iată ce aflăm din fișa polițistului: 

  • A fost încadrat din sursă externă la 17 ianuarie 2017. 
  • A urmat un curs de inițiere în poliție timp de două luni și jumătate, din 6 februarie până în 28 aprilie 2017. 
  • Stagiu de pregătire tactică polițienească – 1 zi, pe 9 iulie 2021. 
  • Sesiune de instruire în domeniul conducerii autovehiculelor în regim prioritar – 1 zi, pe 3 august 2021. 
  • În 2012 a obținut permisul de conducere în România, în 2016 l-a preschimbat în Marea Britanie. În documente nu se mai face, însă, nicio referire la o eventuală preschimbare a permisului după revenirea în România. 
  • Calificative obținute: „Bine” – în 2017 și 2018 și „Foarte bine” – 2019 și 2021. 
  • În 2019 a fost testat psihologic și a primit aviz. 
  • În 2017 a primit dreptul de a conduce autospecialele poliției. 
  • Este descris de șefi „cu o conduită profesională ireproșabilă, receptivitate și o bună relaționare cu colegii”. 

Raluca Dan