2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 14:48
No menu items!

România este prima din UE la morții pe șosele, iar UDMR vrea ca examenul pentru permisul de conducere să nu mai revină strict în sarcina Poliţiei

spot_img

Parlamentarii UDMR au trimis miercuri în Parlament o inițiativa legislativă privind reorganizarea procedurii de obţinere a permisului de conducere. Dacă aceasta se va aproba, vom avea haos la examenul pentru carnet.

Pe lângă polițiștii care pot să dea permise auto, cei de la UDMR propun ca Autoritatea Rutieră Română (ARR), organ tehnic al Ministerului Transporturilor, să fie responsabilă pentru examinarea candidaţilor, care doresc să devină examinator autorizat.

Parlamentarii de la UDMR susțin că este necesară această schimbare întrucât Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) nu poate efectua examenele în ritmul necesar, din cauza lipsei de personal, iar, astfel, candidaţii trebuie să aştepte luni de zile pentru a obţine o programare la proba practică, necesară pentru obţinerea permisului de conducere.

 Pentru a deveni examinator autorizat pentru categoria B, trebuie să fie îndeplinite câteva condiții: să deţină permis de conducere pentru categoria B de cel puţin trei ani,  să nu fi avut permisul de conducere anulat, să nu fi avut suspendat permisul în ultimii trei ani, să nu desfăşoare activităţi în cadrul unei şcoli de conducători, să urmeze cursul de formare iniţială.

În plus, pentru categoriile C şi D, cei care doresc să obţină autorizarea trebuie să aibă cel puţin 5 ani experienţă în categoria de vehicule pentru care solicită atestarea sau să promoveze testul de evaluare teoretică şi practică.

„Prin această modificare eliminăm posibilitatea ca un agent de poliţie, după trei ani de experienţă în domeniu, să examineze pentru orice categorie de autovehicule, aşa cum este în prezent”, a explicat Benedek Zakariás.

UDMR susţine că pentru proba teoretică testarea se va face tot de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, în timp ce ARR se va ocupa doar cu desfăşurarea probei practice şi autorizarea examinatorilor.

Legea mai vine şi cu alte modificări: nu ar fi obligatorie efectuarea ambelor probe în aceeaşi localitate, în sensul în care candidaţii, în funcţie de reşedinţa lor, de localitatea unde sunt angajaţi sau studiază, îşi vor putea alege un centru de examinare diferit pentru susţinerea probei, iar la proba practică, instructorul ar fi obligat să fie prezent în autovehicul, să asiste candidatul pentru a supraveghea desfăşurarea examenului.

Dacă iniţiativa legislativă elaborată de UDMR va fi adoptată în Parlament, aceasta va intra în vigoare începând cu anul 2024.

România se menţine prima în UE la numărul de persoane care mor în accidente rutiere: avem 85 de decese la un milion de locuitori, potrivit celor mai recente date publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Aşa că rămâne de văzut cât de bună este ideea ca testarea pentru obţinerea unui permis de conducere să nu mai revină strict în sarcina Poliţiei.

Totodată, dacă un proiect de lege pentru modificarea Codului rutier va fi aprobat, se vor schimba regulile după care se vor reduce, la cerere, perioadele de suspendare a dreptului de a conduce un vehicul.

Astfel, șoferii vor putea cere reducerea perioadei de suspendare a permisului auto cu o treime doar dacă prezintă și dovada achitării amenzii primite pentru abaterea rutieră ce a dus la suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

„Neplata amenzii nu poate fi decât dovada unui comportament rău intenționat, prin urmare, clemența acordată în momentul reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce trebuie realizată și în baza unui comportament responsabil dovedit prin achitarea amenzii. În consecință, reglementarea acestei măsuri contribuie la conștientizarea în rândul titularilor de permise de conducere a pericolului la care se expun prin încălcarea regulilor rutiere, precum și la creșterea procentului de colectare a amenzilor contravenționale”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative pentru completarea art.104 din Ordonanța de Urgență nr. 195 din 12 decembrie 2002 privind circulația pe drumurile publice.

Drept urmare, pentru a reintra mai repede în posesia permisului de conducere, pe lângă actualele condiții, șoferii vor trebui, potrivit viitoarei legi, să prezinte, între altele, dovada „achitării amenzii” pentru săvârșirea contravenției care a venit și cu suspendarea permisului.

D.Constantin