-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:59
No menu items!

Deși jandarmerița se luptă pentru viață în spital, Klaus Iohannis îi ordonă lui Augustin Lazăr să le facă dosare penale jandarmilor. Procurorul general s-a executat imediat

spot_img

Preşedintele Klaus Iohannis nu este interesat absolut deloc despre starea de sănătate a jandarmilor răniți, mai ales de soarta jandarmeriței bătute cu bestialitate, ci continuă cu și mai multă îndârjire să critice acțiunile legale de restabilire a ordinii publice. Dar nu se oprește la critici, ci îi ordonă procurorului general Augustin Lazăr să deschidă dosare penale jandarmilor. Actele de huliganism și de vandalism nu prezintă niciun interes pentru Klaus Iohannis.

Iohannis i-a cerut sâmbătă procurorului general al Parchetului  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, să ancheteze intervenția jandarmilor la protesele de vineri seara din Piața Victoriei. Parchetul General a răspuns, la doar câteva minute distanță, anunțând că Parchetul Militar Teritorial București a deschis deja o investigație în acest caz. Nu de aceeași  promptitudine dau, însă, dovadă procurorii și în cazul identificării și reținerii celor care au bătut cu bestialitate o tânără-jandarm. Agresorii jandarmeriței de 23 de ani, internată în comă de gradul III la Spitalul de Urgență Floreasca, din Capitală, nu au fost identificați încă, iar arma acesteia este de negăsit

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a solicitat astăzi, 11 august a.c., Procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, demararea de urgență a cercetărilor în vederea stabilirii situației de fapt și elucidării modului concret în care s-a produs intervenția Jandarmeriei, pentru restabilirea ordinii publice, la protestele de aseară din Piața Victoriei din București.

De asemenea, Președintele Klaus Iohannis a solicitat Procurorului general stabilirea legalității intervenției și identificarea persoanelor și a gradului de implicare sau vinovăție a tuturor celor care au luat parte la incidentele violente petrecute în Capitală.”, se precizează într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Iată și răspunsul prompt al Parchetului General: 

„În cursul zilei de astăzi, 11 august 2018, procurori militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat dosar penal cu privire la modul de intervenție al jandarmilor și incidentele petrecute la manifestația din Piața Victoriei din București în cursul zilei de 10 august 2018, precum și în cursul nopții de 10 spre 11 august 2018.

De asemenea, la Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar București urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse  la secțiile de poliție, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică.”

Jandarmeria: „S-a intervenit moderat, raţional”

Jandarmii au primit ordin de la prefectul Capitalei să intervină în forţă în Piaţa Victoriei la ora 23.00, au anunţat, sâmbătă, reprezentanţii instituţiei, care au mai precizat că au fost deschise 8 dosare penale, până acum. Jandarmii au precizat şi că o singură armă a fost furată de la femeia-jandarm lovită vineri seară de mai mulţi protestatari prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei, MAI fiind mobilizat pentru identificarea celui vinovat. Cazul a fost preluat de procurori. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că „s-a intervenit moderat, raţional”.

„S-a acţionat în primă faze cu gaze, cu spray iritant, lacrimogen şi ulterior s-au executat somaţiile legale, respectiv cele trei semnale luminoase care anunţau intervenţia în forţă. Au fost date în conformitate cu normele, pentru atenţionarea oamenilor. Conform prevederilor în vigoare, prefectul este cel care aprobă intervenţia în forţă a jandarmilor. Aseară, pe baza informaţiilor existente şi a comportamentului agresiv a unei părţi din cei aflaţi în piaţă, Jandarmeria a primit aprobare să intervină în forţă la ora 23.11. Este ordinul de intervenţie semnat de prefectul Capitalei. Din acel moment, s-au luat măsuri gradual astfel încât să se evacueze zona”, a declarat, sâmbătă dimineaţă, Marius Militaru, şef Serviciu Comunicare Jandarmeria Română.

33 de protestatari au fost duşi pentru audieri la secţii de poliţie din Capitală şi, până acum, au fost întocmite 8 dosare penale.

„Dispozitivele pe care noi le-am adaptat la miting au fost eminamente defensive, au fost acţiuni reactive în momentul în care forţele de ordine au fost atacate. De asemenea, jandarmii din teren au avut la dispoziţie mijloace individuale de protecţie, tunuri de apă şi alte dotări. (…) Este evident că blocarea bruscă a circulaţiei, când numărul de oameni nu era atât de mare încât să impună lărgirea perimetrului pentru desfăşurarea protestului, urmată de încercarea de rupere a cordonului de jandarmi, în repetate rânduri, a fost o acţiune premeditată. Tot ce a urmat ulterior susţine această afirmaţie. Provocările s-au succedat cu o anumită ritmicitate, ceea ce a impus o ripostă”, a mai spus Marius Militaru.

35 de jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care 11 au fost transportaţi la spital.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează şi că o singură armă a fost furată. „Structurile MAI sunt mobilizate pentru identificarea persoanelor care au sustras o armă individuală. Vorbim de o singură armă, pentru că au fost vehiculate foarte multe informaţii – trei arme, apoi au fost vehiculate de două. E vorba de o singură armă care a fost sustrasă de la colega noastră, care a fost pusă la pământ şi lovită cu bestialitate. Cazul a fost preluat de către parchetul competent. Facem în continuare apel la toţi cetăţenii care au imagini sau informaţii să anunţe de urgent poliţia română”, a declarat Militaru.

Reprezentanţii Jandarmeriei precizează că persoanele care au protestat paşnic vineri seară au fost afectate de gazele lacrimogene deoarece nu s-au delimitat de grupurile violente, aşa cum li s-a cerut şi că şi-au asumat riscurile. Aceştia mai arată că jandarmii au intervenit moderat şi raţional.

„Pe reţelele de socializare se anunţă şi pentru această seară asemenea proteste. La fel, însoţite de multe mesaje care incită la violenţă. Pe parcursul zilei continuăm să-i avettizăm pe cei care doresc să participe la activităţi să fie receptivi la ce transmitem noi, să reacţioneze în cnscinţă, întrucât se expun conştient sau inconştient unor riscuri. Există posibilitatea apariţiei acestor persoane agresive, care să încerce din nou deturnarea evenimentelor din spaţiul public. Aseară, oameni civilizaţi au fost folosiţi ca scut de protecţie în spatele cărora au fost aceşti huligani. Evitaţi prezenţa copiilor în piaţă, întrucât pot cădea victime”, a declarat Georgian Enache, reprezentantul Jandarmeriei Capitalei.

Acesta a mai precizat că toată acţiunea de vineri seară a jandarmilor a fost supravegheată de un reprezentant al Parchetului Militar.

„Pentru că nu s-a renunţat nici după utilizarea materialelor lacrimogene la violenţe, s-a ajuns la intervenţia pentru restabilirea ordinii publice, în jurul orei 23:11. Pe tot parcursul zilei, cei prezenţi în Piaţă au fost avertizaţi, atenţionaţi prin canale media, direct, că se expun unor riscuri în cazul în care rămân în continuare în zona în care au loc violenţele, cei care au ales să rămână, şi-au asumat conştient sau inconştient aceste riscuri”, a mai spus Georgian Enache.

Referitor la faptul că persoane care au protestat paşnic au fost afectate de gazele lacrimogene, Marius Militaru, şef comunicare Jandarmeria Română, a subliniat că aceştia nu s-au delimitat de grupurile violente, ceea ce a îngreunat intervenţia forţelor de ordine.

„Extracţia e uneori dificilă, pentru că tactic grupurile au fost dispersate, nu au fost compacte. Extracţia comporta anumite riscuri. (…) A fost un dispozitiv eminamente defensiv şi mai mult reactiv. (…) Jandarmeria a fost foarte bine pregătită şi dacă nu am avut violenţe excesive a fost datorită intervenţiei profesioniste moderate şi raţionale ale Jandarmeriei Române. (…) Oamenii obişnuiţi nu s-au delimitat de grupuri violente, ce ne-a îngreunat intervenţia. Dacă erau mai receptivi la ceea ce am transmis noi, şi în momentul în care am făcut somaţii, că din spatele mulţumii se aruncă, nu ar fi avut ei o atitudine ostilă şi provocatoare la adresa forţelor de ordine, lucrurile ar fi fost mai simple pentru noi”, a spus Marius Militaru.

Raluca Dan