Mărul este pomul fructifer plin de sănătate şi vitalitate. Parfumul, aroma, culoarea, gustul şi textura plăcute ale merelor sunt apreciate şi de adulţi şi de copii. Merele dulci şi zemoase se recomandă a se folosi la deserturi, cele acrişoare la aperitive si toate la marmelada, gem, compot, suc, peltea, cidru, oţet şi rachiu. Merele fac deserturi minunate: plăcinte, tarte, sufleuri, prăjituri, torturi, budinci şi creme-spumă.
Mere rapide cu mere aminteşte de amestecul de biscuiţi şi mere din copilărie: patru mere mari şi frumoase se amestecă cu o jumătate de linguriţă de scorţişoară, puţin ghimbir, o mână de miez de nucă sau sâmburi de migdale sau fistic, zece biscuiţi simpli, câteva linguri de zahăr brun, zeama unei jumătăţi de lămâie mică, o lingură de unt, două linguriţe de iaurt şi un praf de vanilie. Se adaugă aroma preferată, în funcţie de gust.
Mere coapte cu nucă şi stafide: patru mere mari şi frumoase se amestecă cu scorţişoară, sirop de rom cu zahăr brun, miez de nucă din belşug şi stafide aurii sau brune. După gust, se adaugă sos caramel sau vanilie.
Mere şi brânză de vaci sau mascarpone: lângă jumătate de kilogram de mere proaspete, se adaugă o linguriţă de scorţişoară, puţin zahăr brun, un sfert de kilogram de mascarpone, un pahar generos de frişcă tare şi biscuiţi cu nucă sau digestivi după consistenţă. Se serveşte cu sos de mentă.
Roxana Mera