După sezonul ploios din Chile, Deşertul Atacama s-a transformat într-un spectacol floral.
Cel mai uscat deşert din lume, situat pe coasta Pacificului şi întinzându-se pe aproximativ 950km de teren, s-a umplut dintr-o data de un covor de flori sălbatice, un fenomen ce are loc doar atunci când plouă suficient de mult.
Fiind unul dintre cele trei deşerturi din lume care înfloresc natural (celelalte situându-se în America de Nord şi în Australia), Deşertul Atacama are peste 200 de specii de plante. Acea tentă perfectă de roz este creată de specia dominantă din deşert, adică nalba.
Directorul Serviciului Naţional de Turism din Chile a declarat: ,,Regiunea Atacama a fost pedepsită, dar binecuvântată cu fenomenul unui deşert înfloritor, ceva ce se întâmplă doar după ce plouă intens. Este o experienţă unică şi profităm de oportunitatea de a documenta dinamica acestui ecosistem, de a observa cum trăiesc florile şi de a le cataloga.”
Peste 20.000 de turişti sunt aşteptaţi în regiune până în Noiembrie, când faţada florală va începe să îşi piardă din sclipire.
Acest fenomen este cunoscut sub numele de desierto florido, şi este urmat de o rafală de păsări, insecte şi şopârle care se bucură de hrana pe care o oferă. Evenimentul, chiar dacă este unul rar, este extrem de benefic pentru animalele sălbatice.
Deşertul Utah se bucură de asemenea de acest fenomen, însă durează mult mai puţin. Printre plantele care înfloresc acolo se număra Cercocarpus, Rubus şi Disporum Trachycarpum.
Cu toate că procesul este unul remarcabil, ploile abundente din Chile pot fi devastatoare. Inundaţiile care au loc după sezonul ploios lasă mii de oameni fără adăpost.
Octavian Cătuşanu