6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024 - 14:07
No menu items!

Derogare pentru SRI și MAI să își cumpere mașini noi

spot_img

Serviciul Român de Informatii și Ministerul de Interne primesc o derogare de la Guvern pentru a cumpăra mașini.

Guvernul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care structurile/instituţiile din cadrul şi subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii pot demara procedurile pentru achiziţia de autoturisme necesare desfăşurării în bune condiţii a misiunilor specifice, de la data intrării în vigoare a ordonanţei şi până la data de 31 decembrie 2024. 

Astfel, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru autorizarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări şi a Serviciului Român de Informaţii, să achiziţioneze autovehicule necesare desfăşurării activităţilor structurilor din cadrul acestora.

Aceste structuri pot încheia, în anul 2024, contracte şi acorduri-cadru care se pot derula până la finalul anului 2027, mai indică documentul de presă al Guvernului.

În acest sens, ordonanţa de urgenţă instituie o derogare de la prevederile art. III alin. (1) lit. a) din OUG  nr. 34/2023 şi art. XVI din OUG. nr. 115/2023, aplicabile în anul 2024.

Astfel, Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări din cadrul MAI poate achiziţiona, în anul 2024, inclusiv în baza acordurilor-cadru existente, autovehicule cu dotări specifice, autoutilitare, autoturisme, autocamioane, autobuze şi motociclete pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor operative a structurilor/instituţiilor din cadrul/subordinea ministerului.

Finanţarea necesară achiziţiei de autovehicule pentru desfăşurarea activităţilor structurilor din cadrul MAI se asigură din excedentul activităţii finanţate integral din venituri proprii de confecţionare şi valorificare a plăcilor cu numere de înmatriculare cu fond reflectorizant, precum şi aprovizionarea cu acestea în formă brută, în limita sumei de 200 milioane lei cu TVA, mai arată sursa citată.

În termen de cinci zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă, MAI va transmite la Ministerului Finanţelor propunerile pentru efectuarea modificărilor corespunzătoare în structura bugetului de stat, precum şi în volumul şi structura bugetului MAI pe anul 2024.

Cât de vechi sunt autoturismele MAI și SRI

În nota de fundamentare se menționează că ultima procedură de înzestrare majoră cu mijloace de transport la MAI a fost desfășurată în anul 2020, iar ulterior acesteia au fost efectuate achiziții, în cantități reduse, cu scopul de a înlocui mijloacele de transport care au fost retrase din exploatare și scoase din funcțiune:

„Gradul de asigurare cu mijloace de mobilitate terestră înregistrat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne este de 48,8%, valoare care poate fluctua în raport cu mijloacele propuse pentru scoaterea din funcțiune.

La principalele categorii de vehicule rutiere, respectiv autoturism de serviciu, autovehicul de ordine publică, autovehicul de patrulare, autovehicul pentru muncă operativă, gradul de dotare este de aproximativ 65%.

Luând în considerare faptul că un procent de 27,5 % au rulaje de peste 100 mii km (2,8% fiind autovehicule cu rulaje de peste 250 mii km), ponderea vehiculelor rutiere funcționale poate fi influențată în sens negativ și prin creșterea numărului de defecțiuni tehnice la vehiculele rutiere, care implică costuri mari de reparație și întreținere.

Din perspectiva vechimii în exploatare, situația vehiculelor rutiere existente se prezintă astfel: 38,1% au o vechime sub 5 ani, 39,3% dintre acestea au o vechime cuprinsă între 5-10 ani, iar 22,6% au o vechime de peste 10 ani”.

                                                                                                        Adina Bucur