-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:06
No menu items!

Deputat PSD, achitat de Curtea Suprema pentru acuzații de șantaj și folosirea influenței politice. Dosarul a fost instrumentat de DNA Brașov

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis miercuri, 15 mai, că Mihai Valentin Popa,  deputat în Parlamentul României și președinte al Organizației Făgăraș a PSD și secretar executiv al Organizației Brașov din cadrul aceluiași partid, nu este vinovat de acuzațiile care i-au fost aduse de procurorii DNA Brașov: folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (2 fapte) și șantaj. 

Popa fuseseră trimis în judecată de procurorii DNA Brașov în decembrie 2017 după ce în cursul aceluiași an parlamentarul PSD s-a implicat în o serie de negocieri politice referitoare la ocupanții unor funcții publice din județul Brașov.

Mai exact, procurorii i-au imputat lui Valentin Mihai Popa faptul că acesta i-a cerut primarului unui municipiu din județul Brașov să păstreze în funcție în conducerea unui spital din județ o apropiată  de-a deputatului pentru că  ”decizia de neprelungire a mandatului acesteia în funcția de conducere pe care o deținea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care își protejează oamenii apropiați și controlează deciziile autorităților în raza sa”.

”Întrucât primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizând telefonul unei alte persoane (coleg de partid), i-a transmis amenințări managerului spitalului și i-a cerut în mod imperativ să revină asupra deciziei de a o înlocui pe a protejata sa din funcția pe care o deține la spitalul respectiv. De asemenea, inculpatul l-a mai amenințat că, în caz contrar, îl va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate în consiliul local pe care, în calitate de lider al organizației locale de partid, îl controlează. În luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urmă și-a folosit influența și autoritatea asupra unei persoane din conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brașov, astfel încât reprezentanții școlii din acea comună să fie scutiți de sancțiuni, deși nu luaseră măsurile impuse de inspectorii DSP”, au susținut procurorii DNA Brașov. 

Eduard Colison