Depunerea moțiunii de cenzură USR PLUS AUR, luată a treia oară în discuție în ședința Biroului Permanent, a fost amânată. Parlamentarii PSD s-au retras din ședință, astfel că votul a fost de 9-7 pentru amânarea acestei moțiuni. Mai exact, moțiunea va fi trimisă Comisiei pentru statut, pentru verificarea semnăturilor, așa cum a cerut PNL.
Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR.
Ședința a fost una extrem de tensionată, deoarece liberalii s-au certat între ei, apoi cu cei de la USR PLUS, cu cei de la AUR, iar aceștia din urmă au acuzat PSD de blat, deoarece reprezentanții PSD s-au retras din ședință înainte de vot.
Vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu l-a acuzat pe Orban că face jocurile USR-PLUS și are tot interesul ca Executivul condus de Florin Cîțu să fie dat jos prin moțiune de cenzură.
În discuție a intervenit și liderul deputaților PNL, Florin Roman, care a făcut acuzații similare la adresa lui Orban. La final, Ludovic Orban s-a abținut de la vot.
Membrii USR PLUS și AUR din Birourile permanente au reclamat o încercare de tergiversare din partea PNL și au cerut acceptarea moțiunii de cenzură, respingând acuzațiile că semnăturile nu sunt valide.
„Semnătura olografă e olografă, indiferent de suport. E un abuz fără precedent ca o majoritate să refuze dreptul minorității de a depune o moțiune de cenzură. Deschideți o cutie a Pandorei de care o să vă pară rău. Înmuiați democrația”, a spus Moșteanu.
La rândul lui, George Simion de la AUR a cerut respingerea solicitării lui Daniel Fenechiu, care a cerut acordarea unui termen de două săptămâni pentru verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură depusă de senatori și deputati USR si AUR.
Parlamentarii PSD, prezenți online la ședință, au părăsit ședința înainte de a vota, astfel că din 26 de parlamentari, au rămas 18. Când s-a votat, cererea PNL de amânare a depunerii moțiunii, pentru verificarea semnăturilor, a întrunit 9 voturi „pentru”, 7 „împotrivă”, iar doi parlamentari, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și secretarul Camerei, Ovidiu Ganț, de la Forumul Democrat al Germanilor (Minorități), s-au abținut de la vot.
Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere au fost convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.
Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.
Marilena Nedelcu