2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:53
No menu items!

Departamentul pentru Energie: Respingerea legii certificatelor verzi de către Băsescu, bazată pe informații eronate

spot_img

parc fotovoltaic

Cererea de reexaminare a legii privind schema de certificate verzi, transmisă ieri de președintele Traian Băsescu către Senat, conține informații eronate, arată Departamentul pentru Energie într-un comunicat de presă. Potrivit instituției, Comisia Europeană a confirmat primirea prenotificării făcute de Guvern în 2 august 2013, astfel că informația șefului statului potrivit căreia procedura din Tratatul UE nu a fost respectată este falsă.

”În urma transmiterii prenotificării de către autoritățile române, Comisia a apreciat că <<la prima vedere, modificările supuse atenției de către autoritățile române nu par să ridice probleme semnificative în termeni de compatibilitate>>. În ceea ce privește procedurile de lucru în relatia cu Comisia Europeană, precizăm că prenotificarea este o etapă necesară în relația de informare a Comisiei, deoarece dă posibilitatea  acesteia să solicite clarificări și informații suplimentare înainte de luarea unei decizii”, se arată în comunicatul Departamentului.

Departamentul pentru Energie a transmis inclusiv numărul de înregistrare a prenotificării. Potrivit instituției, notificarea a fost amânată până la finalizarea dezbaterilor din Parlament și adoptarea legii pentru a nu oferi Comisiei, spre evaluare, măsuri contradictorii care să ducă la reluarea procedurii.

”Autoritățile au respectat procedurile de comunicare în relația cu Comisia Europeană. OUG nr.57/2013 reprezintă un act normativ extrem de important pentru români și pentru Sistemul Energetic Național. Nu trebuie să uităm că la inițierea OUG 57 s-a luat în calcul creșterea necontrolată a prețurilor la clienții finali de energie electrică, pe seama contribuției pentru energia regenerabilă, de la 8 lei în 2011 la 53 de lei per MWh în primul semestru din 2013”, se precizează în comunicatul Departamentului pentru Energie.

In plus, în opinia autorităților din energie, ajustarea reglementărilor este necesarăcu atât mai mult cu cât există toate premisele ca România să atingă, din anul 2014, obiectivul național asumat pentru anul 2020 prin Directiva 2009/28/CE privind ponderea energiei din surse regenerabile, de 24% în consumul final brut de energie.

”În acest context, trebuie să analizăm cu atenție ce înseamnă interesul national și cum alegem să ne apărăm consumatorii casnici și industriali”, concluzionează Departamentul pentru Energie.

Președintele Traian Băsescu a decis, marți, întoarcerea legii privind reducerea schemei de certificate verzi la Parlament, pe motiv că Guvernul nu a respectat obligațiile de notificare a Comisiei Europene, așa cum este prevăzut în Tratatul privind funcționarea UE.

C.C.