4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:32
No menu items!

Denunțătorul Elenei Udrea, condamnat la închisoare

spot_img

Gheorghe Deaconeasa a primit o pedeapsă de cinci ani de detenție

Deaconeasa Gheorghe

Denunțătorul Elenei Udrea a fost condamnat la închisoare cu executare într-un dosar de corupție instrumentat de procurorii DNA în 2011. Alături de el, a fost condamnat și un fost primar.

Omul de afaceri Gheorghe Deaconeasa, unul dintre denunțătorii Elenei Udrea, cercetat în arest de DNA, şi fostul primar al comunei Voineasa, Gheorghe Dobrin, au fost condamnați de Tribunalul Vâlcea la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Cei doi au fost trimiși în judecată, în 2011, de DNA Pitești, alături de Ion Tomescu, președintele Obștii Pociovaliștea, și Georgeta Crețan, secretarul comunei Voineasa, pentru fapte de corupție din perioada septembrie 2004 – iunie 2005.

Potrivit procurorilor DNA, „cei patru inculpați au acționat, în baza unei înțelegeri inițiale, astfel încât o suprafață de teren de 504,9 ha, teren forestier din muntele Mereuțu, județul Gorj, aflată în proprietatea statului, să ajungă în mod nelegal în posesia Obștii Pociovaliștea. Concret, pentru a duce la îndeplinire planul infracțional propus, inculpatul Tomescu Ion, președinte al Obștii Pociovaliștea, a prezentat la comisia locală de fond funciar Voineasa, un număr de 44 cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în numele unor persoane fizice, cunoscând că sunt falsificate și, împreună cu ceilalți trei inculpați, a întocmit o anexă în mai multe variante (conținând nume de persoane care ar fi avut drepturi în obște), act care atesta, în mod nereal, drepturi de proprietate în muntele Mereuțu, în numele și pentru Obștea Pociovaliștea. Toate acestea au fost făcute pentru a induce în eroare Comisia Județeană de Fond Funciar Vâlcea, astfel încât suprafața de teren forestier de 504,9 ha să fie trecută în patrimoniul Obștei Pociovaliștea, deși cei patru inculpați cunoșteau că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege, respectiv Obștea nu a funcționat anterior anului 1948 și nu avea drepturi asupra terenurilor respective. În aceste condiții frauduloase, în cursul anului 2005, Obștea Pociovaliștea a fost pusă în posesie”.

Decizia Tribunalului Vâlcea nu este definitivă.

Andrei Tudor