-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:51
No menu items!

Denunțătorul lui Sorin Oprescu: „Primea mita fără să mai numere banii. A luat 1 milion de euro în doi ani””

spot_img

Denunțătorul fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, a vorbit în fața judecătorilor, în cadrul audierilor din dosarul de corupție, că acesta primea 45% din banii oferiți drept mită.

Bogdan Popa, inculpat în dosarul lui Sorin Oprescu, a spus că, în 2013, i-a dat lui Sorin Oprescu de câteva ori câte 50.000 euro. „În 80-90% din situaţii Ion Niţă şi Romeo Albu îmi remiteau sumele de bani, prin virament bancar. Erau remise în aceeaşi zi şi, din câte îmi amintesc, inculpatul Claudiu Bengalici remitea sumele la o săptămână. Sumele de bani, le remiteam la rândul meu în aceeaşi zi sau maxim la 2-3 zile, inculpatului Sorin Oprescu, inculpatului Mircea Constantinescu. La sfârşitul anului 2012, începutul lui 2013 a venit la mine Ion Olteanu, reprezentant al unei firme, care mi-a spus că a vorbit cu Oprescu pentru acest contract şi că îmi va da 10% mită din valoarea acestuia. La rândul meu, am verificat acest lucru, am mers şi am discutat cu Oprescu şi acesta mi-a spus „Ok, dă-i drumul”. Structura mitei era 33% pentru martorii denunţători., 45% către Oprescu, 10% la Constantinescu şi restul la mine”, a povestit fostul şef al Administraţiei Cimitirelor și Crematoriilor Umane, Bogdan Popa, în faţa judecătorilor, potrivit Mediafax.

El este unul dintre cei trei inculpaţi din dosarul lui Sorin Oprescu care au cerut acord de recunoaştere a vinovăţiei la primul termen al procesului în care fostul edil este acuzat de luare de mită. Alături de el, au făcut cereri similare şi Florin Şupeală, fost director adjunct al Centrului Palatele Brâncoveneşti şi Romeo Albu, administrator al unei societăţi comerciale.

„În 2013 am fost la Ciolpani de patru sau cinci ori în perioada aprilie-august să îi dau mită lui Oprescu, însoţit de Albu Romeo. Mita era colectată de la Ion Niţă. Mita şi discuţiile erau purtate de mine cu Oprescu. Albu nu a fost de faţă. Albu stătea în maşină, eu vorbeam cu Oprescu. Nu era nimeni de faţă. Doar Cristian Stanca era în camera alăturată împreuna cu menajera lui Oprescu. În 2013, mita dată lui Oprescu de patru-cinci ori a fost de câte 50.000 de euro de fiecare dată”, a declarat Bogdan Popa.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, în calitate de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.

„Cred că grupul infracţional a început să funcţioneze la începutul lui 2013. Iniţial am fost eu, Oprescu, Constantinescu, Albu şi Niţă. Stanca a apărut în 2014. Şupeală şi Pietroi au apărut în 2015, când s-a făcut diferenţa de gard la palat. Bengalici a intrat în 2014. Traficul de influenţă exercitat la Oprescu şi Constantinescu consta în faptul că mă duceam cu o problema şi puneam mita pe masă”, le-a spus Bogdan Popa judecătorilor.

Anchetatorii susţin că, pe măsură ce alte persoane, sesizând activitatea grupului, au aderat la acesta în vederea obţinerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activităţii pentru mărirea mitei, structura şi funcţionalitatea grupului au suferit modificări, „culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (şeful autorităţii publice locale executive), crearea unui eşalon de «secunzi» ai săi (o persoană de încredere şi fostul lider), dar şi a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituţii”.

Suma totală primită din mită în circa doi ani a fost de 400.000 de euro, i-am cheltuit pe toţi pe vacanţe, ceasuri şi prostii. Oprescu cred că a primit în jur de un milion de euro, 300 de mii Constantinescu, Stanca vreo 300 de mii, Bengalici şi-a oprit comision de 15 %, Şupeală şi Pietroi câte 25.000 euro, Niţă 8,5% din valoarea sumelor. Lui Albu i-am dat 5.000 de lei lunar din mita primită de mine. Oprescu nu mi-a cerut niciodată să îl împrumut cu bani. Cred că dacă nu îi dădeam mită lui Oprescu, aş fi fost dat afară. Expresia „ne vedem pe câmp” am stabilit-o cu Oprescu. Însemna să mergem la el acasă, la Ciolpani. Am stabilit aşa ca să nu existe înregistrări în care să fie menţionată localitatea Ciolpani

Bogdan Popa

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor  a precizat că în anul 2013 Cristian Stanca a fost angajat la instituția pe care o conducea pe post de muncitor necalificat după ce anterior fusese şoferul lui Sorin Oprescu. Acesta a precizat că Stanca a fost angajat la cererea fostului edil al Capitalei.

Revin şi arăt că în cursul lui 2014 şi 2015, când am dat mită lui Oprescu, de faţă era şi Stanca. Lăsam telefoanele în bucătărie, intram în living şi banii erau într-o pungă de plastic de cadou pe care o puneam sub o pernă a unei canapele

Bogdan Popa

Fostul şef al Administraţiei Cimitirelor le-a spus judecătorilor că a denunţat faptele de corupţie din conştiinţă civică. „Nu mi-a spus nimeni să fac denunţ, nu am fost ameninţat. Am făcut-o din conştiinţă civică care nu a funcţionat de la început pentru că am fost un dobitoc. Nu mai ţin minte cu câte zile înainte de septembrie 2015 am anunţat parchetul. Suma de 25 de mii de euro am primit-o de la procuror. Nu ştiu dacă avea inscripţionată menţiunea mită. În ziua respectivă mi-a murit bunicul şi l-am anunţat pe Oprescu. Ne-am întâlnit la Palatul Mogoşoaia şi am stabilit că ne întâlnim pe câmp la Ciolpani. I-am remis suma de 25 de mii de euro”, a spus Popa.

Bărbatul le-a spus judecătorilor şi că în seara în care au fost duşi la DNA a avut o discuţie cu fostul edil pe holurile parchetului. „În seara de 5 septembrie, eu şi Oprescu, pe holurile DNA am discutat. Oprescu m-a întrebat dacă am informaţii că suma de 25 de mii de euro ar fi fost marcată. Am zis că nu ştiu. În aceeaşi discuţie, Oprescu mi-a indicat să nu dau declaraţii. Mi-a sugerat să spun că am fost acolo la Ciolpani cu motivul de a rezolva o groapă pentru cineva. Precizez că pe 5 septembrie chiar s-a pus în discuție rezolvarea unei gropi pentru o persoană, dar rezolvasem deja. În momentul în care Oprescu ridica banii, eu doar precizam suma şi provenienţa. Oprescu nu verifica banii. Doar spunea mulţumesc. Sumele de bani date lui Oprescu erau în euro. De schimbul valutar se ocupa Albu”, a mai arătat Bogdan Popa în declaraţia dată în faţa judecătorilor.

Următoarele audieri vor avea loc astăzi.

Andrei Tudor