Omul de afaceri Marin Dumitru, cel care în 2015 îl denunța la DNA pentru corupție pe fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru evaziune fiscală și spălare de bani alături de partenerul său de afaceri, Victor Țene.
În urma denunțului lui Marin Dumitru, care ar fi susținut în fața DNA că i-ar fi dat șpagă lui Marian Vanghelie pentru contractele obținute de la Primăria Sectorului 5, fostul primar a fost arestat preventiv pentru câteva luni bune de zile. Într-un final cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, dosarul de corupție fiind și acum pe rolul Tribunalului București.
În speța de la DIICOT, Marin Dumitru și partenerul său, Victor Țene au fost cercetați și ulterior trimiși în judecată de procurorii de la combaterea crimei organizate în același dosar în care a fost deferit justiției și fostul deputat PDL, William Brînză.
La fel ca și Brînză, DIICOT a reținut că Dumitru și Țene au înregistrat în contabilitatea firmei Imob Lux Construct operațiuni fictive în urma unor facturi false furnizate de un anume Claudiu Secară de la firma Emmedue Rom SRL, societate controlată de liderul grupului infracțional anchetat de procurori, Alfred Petrea.
Pe parcursul urmăririi penale, atunci când au fost audiați de procurori, Marin Dumitru și Victor Țene s-au turnat reciproc, fiecare încercând să paseze responsabilitatea în curtea celeilalte persoane, lucru remarcat și de anchetatori în rechizitoriul prin care cei doi au fost trimiși în judecată.
”De altfel, angajaţi ai societăţii audiaţi in cauza in calitate de martor, au arătat in majoritatea lor, ca deciziile in cadrul societăţii le luau împreuna si ca oricum, aceştia aveau poziţia supraordonate fata de restul angajaţilor. Se observa, însă, ca martorii propuşi de inculpatul Ţene Victor, in general duc responsabilitatea către Marin Dumitru, iar cei propuşi de inculpatul Marin Dumitru expun în mare o situaţie de fapt contrară. Se remarcă și elemente comune, în sensul în care cei doi inculpaţi co-administrau societatea comerciala, concluzie susţinută şi de suspecta Anghel Liliana. In concluzie, inculpatul Ţene Dumitru va răspunde penal atât pentru înregistrarea de operaţiuni fictive in contabilitatea societăţii, cat si pentru transferul sumelor de bani in baza unor documente fictive”, menționează procurorii DIICOT în rechizitoriul obținut de Sursa Zilei.
Prejudiciul în dauna bugetului de stat reținut de procurori în sarcina celor doi este de 3.115.473 lei.
Cristi Ciupercă