Fostul secretar de stat Laurențiu Baranga, preşedinte al Oficiului de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, până în urmă cu două zile, anterior adjunct al Oficiului Secretelor de Stat, a fost reţinut pentru 24 de ore, sâmbătă seara, sub acuzația de înşelăciune, într-un dosar coordonat de Parchetul General, care a încercat de mai multe ori, începând din 2017, să obțină desființarea diplomelor false.
Măsura reținerii a fost luată după ce Laurențiu Baranga a fost audiat mai multe ore la Poliția Capitalei și după ce Judecătoria Sectorului 4 i-a anulat diploma de bacalaureat, care a stat la baza obținerii a numeroase alte titluri, inclusiv de Doctor.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat sâmbătă, coform Agerpres, că nu avea informaţii referitoare la diplomele false ale fostului preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor şi că au fost aplicate toate procedurile de evaluare a candidaturii.
„Ieri am avut demisia pe masă. Am solicitat Ministerului Finanţelor demisia pe masă. Şi-a dat demisia, el nu mai este preşedinte. (…) Era într-o funcţie publică. Nu cunosc detaliile, vă mărturisesc că nu am urmărit cu foarte mare atenţie. A fost evaluată această numire, am aplicat toate procedurile de evaluare a candidaturii. Nu am avut această informaţie legată de falsul în privinţa diplomei. Şi am înţeles că e vorba de toate diplomele”, a precizat premierul, la finalul unei vizite efectuate la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti.
Sâmbătă, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat o percheziţie domiciliară în municipiul Râmnicu Vâlcea, la domiciliul declarat al unui funcţionar public, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.
„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente„, a informat Poliţia Română.
Baranga fusese numit preşedinte al Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, printr-o hotărâre publicată în Monitorul Oficial pe 4 septembrie 2020, pentru o perioadă de patru ani.
În ultimii 11 ani, Laurențiu Baranga a fost director adjunct la Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, coform G4media. Diploma sa de bacalureat a fost anulată prin sentinţa Judecătoriei Sectorului 4, pronunţată în iulie 2016, în cadrul unui proces penal în care Baranga a şi fost audiat ca martor. Conform G4media.ro, Baranga a declarat că „în anul 1984 a finalizat 10 clase, în anul 1985 s-a înscris la o Şcoală Profesională, la seral, din Râmnicu Vâlcea, iar în anul 1999 s-a decis să termine studiile liceale. Astfel, s-a înscris la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București unde a susținut și promovat examenul de bacalaureat. Baranga a mai precizat că nu a ridicat personal diploma de bacalaureat, însă nici nu-și mai aduce aminte cine i-a adus-o.”
Expertiza judiciară a stabilit însă că Mina-Silviu Dobronăuţeanu a fost cel care a completat olograf rubricile diplomei de bacalaureat ale lui Laurenţiu Baranga, care ulterior s-a licențiat la Universitatea Ecologică din Bucureşti, a absolvit studiile postuniversitare la Academia de Poliție-Alexandru loan Cuza din București și a primit titlul de DOCTOR la Universitatea „VALAHIA”, din Târgoviște.
Născut în septembrie 1967, Baranga nu a trecut în CV-ul său niciun loc unde să fi lucrat până în anul 2008, când avea 41 de ani.
În acte, Baranga figurează cu bacalaureat absolvit la vârsta de 32 de ani, în anul 1999, la Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București și zero activități profesionale. După încă 9 ani, Baranga a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în anul 2011 a obținut titlul de Doctor în management la Universitatea Valahia, unde este, din 2012, conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria.
În aceeași perioadă, Laurențiu Baranga a acumulat mai multe titluri și cursuri postuniversitare, inclusiv la Colegiul Național de Apărare, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), Colegiul Național de Afaceri Interne. Baranga este și membru ARACIS, din 2012.