-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:09
No menu items!

Demisia lui Marius Iacob, venită după sancțiunea disciplinară de la conducerea DNA, s-a pierdut pe drum

spot_img

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis zilele trecute să admită solicitarea procurorului șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Marius Iacob, de amânare a transferului său la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, stabilit inițial prin decizia tot a Secției încă din aprilie, până la data de 23 iulie, atunci când expiră mandatul de conducere a lui Iacob. 

Doar că pe 19 martie a.c. printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție Marius Iacob a fost sancționat disciplinar cu ”avertisment” pentru o abatere comisă în calitate de procuror șef adjunct al DNA iar această sancțiune ar fi trebuit să-l facă incompatibil cu funcția amintită. 

Deși Iacob a anunțat public că și-a dat demisia din funcție, din Hotărârea Secției pentru Procurori prin care acesta este menținut în funcție rezultă că nimeni nu poate spune exact ce s-a întâmplat cu demisia sa.

“Domnul procuror a menționat că solicitarea sa de eliberare din funcția de conducere prin demisie a fost înaintată ministrului justiției prin adresa nr. 845/C/2019 din 19.03.2019 a Direcției Naționale Anticorupție. Conform principiului simetriei actelor juridice, eliberarea din funcțiile de conducere prevazute de art. 54 alin. 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificările și completările ulterioare se dispune, de asemenea, de către Președintele României. Până la acest moment, Președintele României nu a emis decretul de eliberare din funcția de procuror șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție a domnului procuror Iacob Marius Constantin, ca urmare a demisiei”, se arată în hotărârea Secției pentru Procuror a CSM. 

În aceste condiții, ori Toader Tudorel, fostul ministru al Justiției, nu a trimis la Cotroceni demisia lui Marius Iacob, ori președintele Iohannis nu a semnat nici până în prezent decretul de eliberare din funcție. Interesant este că Secția pentru Procurori nu pare să fi făcut vreun demers pentru a clarifica situația demisiei lui Marius Iacob.