Fortificarea acestui muşchi duce la creşterea forţei la majoritatea exerciţiilor de bază
Deltoidul – muşchiul care îţi conferă lăţime din perspectiva frontală şi grosime din profil aduce un procent semnificativ din forţa părţii superioare a corpului. Fortificarea lui duce la creşterea forţei la majoritatea exerciţiilor de bază.
Rolul acestuia este de a roti şi de a ridica braţul. Este compus din trei seturi distincte de fibre:
– Deltoidul anterior (frontal)
– Deltoidul lateral
– Deltoidul posterior
Deltoidul este solicitat de majoritatea exerciţiilor destinate pieptului şi spatelui, de aceea este necesar să acorzi mare atenţie felului în care îţi organizezi antrenamentul. Nu solicita intens acest muşchi, direct şi indirect, în cadrul aceluiaşi antrenament. Această zonă este una dintre cele mai predispuse la accidentări cauzate în principal de supraantrenament.
Deltoidul frontal se poate antrena separat sau împreună cu mușchiul pectoral (pieptul). Iată câteva sfaturi pentru o dezvoltare armonioasă a acestei grupe musculare:
- începe printr-o încălzire uşoară a articulaţiilor prin rotire de braţe;
- foloseşte greutăţi medii în executarea exerciţiilor, importantă fiind corectitudinea executării şi mai puţin kilogramele;
- fluturările sunt pentru definire. Dacă vrei mărime, recomandate sunt exerciţiile de împins;
- pentru a obţine mai multă forţă, se execută exerciţii cu greutăţi libere, care necesită un efort mai mare pentru stabilizarea greutăţii.
În cadrul unui antrenament cu grupa principală pectorali, sunt indicate unul, maximum două tipuri de exerciţii pentru deltoidul anterior (3 serii a câte 10 repetări/serie).
Pentru a îndepărta rutina şi pentru a nu obişnui muşchiul cu acelaşi tip de exerciţiu, acestea se pot schimba la intervale de 2 săptămâni. Mai mult, poţi deveni creativ în a lucra deltoidul frontal la aparate care nu sunt destinate neapărat acestei grupe musculare (un exemplu, în clipul de mai jos).
Până data viitoare, nu uitaţi să fiţi ALWAYS FIT AND READY FOR FITNESS!
Lucian Mera