Peste 200 de oameni care au lucrat la fabrica Nokia din comuna Jucu şi care acum sunt şomeri au stat la coadă pentru a fi intervievați de personalul companiei italiene DeLonghi, care ar putea începe producţia de electrocasnice în primele luni din 2013, în hala cumpărată de la Nokia.
Compania italiană DeLonghi a început interviurile de angajare în vederea începerii producţiei la noua fabrică de electrocasnice din comuna Jucu, unitate care va funcţiona în halele cumpărate de la Nokia.
Primii vizaţi au fost peste 200 dintre foştii angajaţi de la Nokia, care ştiu să lucreze „pe bandă” şi pentru pregătirea cărora se vor face traininguri în Italia.
Muncitorii care au lucrat la asamblat telefoane mobile şi şi-au pierdut locurile de muncă speră ca italienii să nu se comporte ca finlandezii şi să închidă fabrica după câţiva ani.
Foştii angajaţi ai Nokia care au participat la acţiunea de recrutare vor primi răspunsurile din partea reprezentanţilor DeLonghi la începutul lunii decembrie.
Directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, Daniel Don, a afirmat că DeLonghi intenţionează să angajeze, într-o primă etapă, 70 de persoane, care ar urma să fie instruite două-trei săptămâni la o fabrică din Italia, într-un stagiu de pregătire decontat de agenţie printr-un proiect cu finanţare europeană adresat foştilor angajaţi de la Nokia.
Potrivit acestuia, disponibilizaţii de la Nokia nu vor avea probleme de adaptare la noul loc de muncă în ceea ce priveşte asamblarea aparatelor electrocasnice.
Primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune că abia aşteaptă ca DeLonghi să îşi înceapă activitatea, pentru a aduce un plus în bugetul Primăriei.
Consiliul Judeţean Cluj şi compania DeLonghi au semnat, în luna martie a acestui an, un contract privind derularea investiţiei italiene în Parcul Industrial Tetarom III de la Jucu, unde va începe producţia de aparatură electrocasnică.
CJ Cluj anunţa, în martie, că DeLonghi va angaja între 600-1.000 de oameni în fabrica de la Jucu cumpărată de la Nokia, investiţia în dotarea cu echipament a halelor ridicându-se la 30 de milioane de euro.
DeLonghi mai dispune de fabrici în Italia, Rusia şi China. Grupul italian a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de euro.