Prețul gazelor de producție internă va crește cu 143% în următorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, prețurile finale vor fi majorate cu 72%, a declarat, marți, Valeriu Binig, director în cadrul companiei de consultanță Deloitte.
Estimările sunt cuprinse în studiul „Evaluarea strategică a impactului liberalizării pieței gazelor naturale asupra consumatorilor industriali din România”, realizat de compania de consultanță Deloitte, la cererea CONPIROM.
”Calendarul de liberalizare asumat de autoritățile române este unul agresiv, ce prevede o creștere de 143% a prețului gazelor indigene în următorii doi ani pentru consumatorii non-casnici, ceea ce generează presiuni și riscuri pentru orice industrie implicată. Considerând că prețul de import și ponderea importurilor rămân aceleași, creșterea prețului final va fi de 72% în următorii doi ani”, a precizat Binig, citat de Agerpres.
Potrivit Autorității Naționale de Reglementare în Energie, în luna martie, consumatorii industriali utilizează 28% gaze de import, restul fiind de producție internă. Reprezentantul Deloitte a amintit că, în România, industria are o contribuție de 32% la Produsul Intern Brut.
”Piața nu este suficient de matură pentru liberalizarea dublă, atât pe segmentul angro, cât și pe cel cu amănuntul. Trebuie dezvoltate capacitățile de stocare și trebuie puse la punct reguli de utilizare a acestor capacități. Trebuie să vedem dacă e cazul să păstrăm coșul de gaze sau nu”, a precizat Binig.
Potrivit acestuia, Uniunea Europeană trebuie să țină cont că România este o piață de frontieră, supusă unor riscuri politice și, în plus, avem o singură sursă de import, respectiv Federația Rusă. În același timp, alte state europene, precum Marea Britanie, au 10 sau chiar mai multe surse de aprovizionare cu gaze.
În plus, istoricul pieței de gaze a României arată că țara noastră a avut prețuri mai mari decât restul țărilor europene pentru gazele rusești.
Potrivit calendarului de liberalizare a pieței industriale a gazelor agreat de Guvernul României cu FMI, liberalizarea totală pentru industrie este prevăzută pentru 31 decembrie 2014, însă, la ultima vizită a delegației FMI, autoritățile române și-au asumat liberalizarea pieței industriale cu șase luni mai devreme, respectiv la 31 iunie 2014.
C.C.