2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 23:33
No menu items!

Deloitte: Apetitul pentru tranzacții în Europa Centrală este foarte puternic. Tendințele pentru România

spot_img

Activitatea de private equity din Europa Centrală prinde avânt, potrivit unui studiu al companiei de consultanță Deloitte, și este de așteptat ca firmele de private equity să își concentreze investițiile în companii românești din domeniul tehnologiei, producției și serviciilor.  

Concluziile raportului ”Central Europe Private Equity Confidence Survey”:

  • Declinul activității de private equity în perioada post-Brexit a pare a fi mai degrabă o pauză decât o paralizie, în special în Europa Centrală, unde activitatea de la sfârșitul anului trecut a pus din nou regiunea pe radarul investitorilor. Acest lucru se datorează unui număr ridicat de tranzacții (inclusiv exit-uri) înregistrate, tendința fiind în creștere: aproape jumătate dintre respondenți (47%) se așteaptă la o creștere a activității de tranzacționare, față de numai o treime înregistrată cu șase luni în urmă.
  • Apetitul pentru tranzacții este puternic, 63% dintre respondenți fiind mai interesați să cumpere decât să vândă în lunile următoare. Optimismul de pe piață și puterea economică merg mână în mână, iar rezultatele studiului reflectă acest lucru: 16% dintre respondenți se așteaptă la o îmbunătățire a situației economice din regiune în lunile următoare, dublu față de acum șase luni. Doar unul din zece respondenți se așteaptă la o deteriorare a condițiilor, față de 30% în octombrie 2016.
  • Liderii pieței continuă să fie cei mai competitivi din regiune, cu toate că percepția din  piață se schimbă, iar companii de mărime medie țintesc aceeași piață: 42% dintre respondenți se așteaptă ca acest segment să fie cel mai competitiv din punct de vedere al investițiilor în lunile care urmează, mai mult decât dublu față de sondajul precedent (20%). Acest lucru justifică numărul în creștere al afacerilor mature din regiune.

Radu Dumitrescu, partener Deloitte România, spune că rezultatele macroeconomice bune într-un număr mare de țări din regiune, tendință care va continua, sunt un bun indicator al existenței unor oportunități, dar și un stimulent pentru firmele mari de private equity să se orienteze către regiune și să își continue investițiile aici.

”Cred că vom vedea firmele de private equity concentrându-și investițiile în companii românești din domeniul tehnologiei, producției și serviciilor. Cu siguranță, companiile controlate în prezent de fondurile de investiții vor continua să achiziționeze afaceri mai mici din regiune , lucru care va accelera activitatea de M&A și mai mult. Atâta vreme cât lichiditatea în exces este în continuare un fapt, mă aștept ca fondurile de investiție să devină și mai active în a identifica companii cu potențial care să genereze o creștere semnificativă în viitor”, a spus Dumitrescu.

V.B.