Unii pacienți infectați cu coronavirus, dezvoltă în zona degetelor de la picioare și de la mâini, leziuni asemănătoare degerăturilor. Complicația asociată infectării cu Sars-Cov-2, se numește „degetele COVID”. Aceasta pare a fi un efect secundar al trecerii corpului în etapa de apărare față de virus.
Afecțiunea poate apărea la orice vârstă, mai des la copii și adolescenți.
Pentru unii nu este dureroasă, dar pentru alții poate fi extrem de dureroasă, când se manifestă cu senzație de mâncărime, cu vezicule sensibile la atingere și umflături.
Pielea afectată este roșie sau violet. Unii oameni prezintă umflături dureroase ridicate sau zone de piele aspră, fiind situații în care veziculele apărute se pot infecta și devin purulente.
Afecțiunea se poate manifesta chiar luni de zile.
Adesea, apare în absența altor simptome clasice de Covid, cum ar fi tusea persistentă, febra și pierderea sau schimbarea mirosului sau a gustului.
Oamenii de știință cred că pot explica „degetele Covid”, una dintre cele cinci tipuri de iritații asociată infectării cu noul coronavirus.
Rezultatele studiului, publicate în British Journal of Dermatology, pot ajuta la recomandarea tratamentului pentru această afecțiune.
Oamenii de știință au analizat probele de sânge și de piele aparținând celor 50 de persoane care aveau afecțiunea respectivă în primăvara anului 2020 și a altor 13 cu leziuni similare, care nu erau legate de Covid-19, deoarece acestea au apărut cu mult înainte de începerea pandemiei.
Concluziile arată că două părți ale sistemului imunitar au legătură cu respectiva complicație, fiind vorba despre mecanisme pe care organismul le folosește pentru a combate coronavirusul.
Una este o proteină antivirală, numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un tip de anticorp care atacă în mod greșit celulele și țesuturile organismului, nu doar virusul.
Oamenii de știință de la Universitatea din Paris notează că sunt implicate și celule care acoperă vasele mici de sânge. care alimentează zonele afectate.
Dr. Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a explicat că ”degetele Covid” au fost identificate mai des la începutul pandemiei.
O posibilă explicație ar putea fi faptul că mulți oameni s-au vaccinat sau au dobândit imunitata după ce au trecut prin boală.