7.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 18:44
No menu items!

Defrișări ilegale în Argeș: Peste 900 de hectare de pădure, tăiată „la ras” într-o zonă protejată

spot_img

defrisari_arges

Peste 900 de hectare de pădure dintr-o zonă de protecţie din judeţul Argeş a fost tăiată ilegal „la ras”, fiind sustras lemn în valoare de 63 de milioane de lei, a anunțat, vineri, ministrul delegat pentru ape şi păduri Lucia Varga.

Ministrul Lucia Varga a făcut, joi, în nordul judeţului Argeş, o acţiune de control a rapoartelor vizând defrişările ilegale, constatând că au fost afectate 2.000 de hectare de pădure, din care pe 915 hectare pădurea a fost tăiată la ras.

Am fost în ţară în multe locuri unde au fost tăieri necontrolate, dar ce-am văzut astăzi în Argeş este de neacceptat. (…) Soluţia în acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este în Parlament şi care este contestat de toţi cei care au profitat de pe urma jafului din păduri.

Lucia Varga

ministru delegat pe ape și păduri

Ea a mai apreciat că se poate vorbi, în acest caz, „de o anumită protecţie din partea politicului”. „Imposibil să tai 915 hectare la ras, să transporţi 206.000 de metri cubi, am făcut o socoteală, aproximativ 6.000 de camioane încărcate cu lemn fără să le vadă nimeni”, a mai spus Varga.

Potrivit Departamentului pentru Ape și Pădurui, executarea exploatărilor a urmărit doar extragerea arborilor care prezintă valoare economică, suprafeţele exploatate fiind în majoritate necurăţate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrări de împădurire.

S-a constatat de asemnea şi existenţa unui „real pericol pentru siguranţa barajelor din zonă şi a tuturor lucrărilor de corectare a torenţilor, prin colmatare şi prin acumulări necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare şi arbori”.

Pagubele care au fost calculate constau în suprafeţe complet despădurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind întocmite acte de punere în valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul tăiat, au fost transportaţi ilegal 206.000 de metri cubi în valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublată de faptul că pădurea era în zona de protecţie.

Fondul de regenerare şi conservare a pădurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, precizează Departamentul pentru Ape şi Păduri.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a deschis o anchetă în acest caz încă din vara acestui an.

R.D.