-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:26
No menu items!

Defrișările ilegale, dosar la DNA

spot_img

Sediul Direcției Silvice din Bistrița Năsăud dar și alte 12 adrese din zonă sunt vizate de perchezițiile procurorilor DNA

defrisari

Procurorii au suspiciuni de fapte de corupție comise în perioada 2009-2014, așa că perchezițiile vizează, pe lângă Direcția Silvică Bistrița, și sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane.

Ancheta vizează defrișări ilegale de păduri din zona Bistrița, făcute de anumite firme, cu complicitatea funcționarilor silvici.

Directorul general al Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan, vizat și el de perchezițiile DNA, este suspectat că a primit foloase necuvenite în schimbul susținerii intereselor unor firme din domeniul exploatărilor forestiere.

Gheorghe Ivan ar fi susținut interesele unor societăți comerciale controlate de omul de afaceri Traian Larionesi, iar foloasele necuvenite le-ar fi primit prin intermediul unei firme administrate de fiul său. Șeful Direcției Silvice Bistrița-Năsăud ar fi fost răsplătit și prin participarea la partide de vânătoare organizate de Traian Larionesi pe fondurile cinegetice aflate în administrarea sa.

Faptele de care este suspectat Gheorghe Ivan au fost comise în perioada 2009 — 2014, când Direcția Silvică Bistrița-Năsăud a fost singura care a beneficiat de suplimentarea cotei de tăiere a masei lemnoase, prin realocări de cote de la alte direcții silvice din țară. Suplimentările de cote au fost aprobate de Consiliul de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.

Potrivit surselor judiciare, cea mai mare parte a masei lemnoase a fost exploatată prin intermediul agenților economici cu care Direcția Silvică Bistrița-Năsăud avea contracte de exploatare forestieră. Gheorghe Ivan ar fi acordat sprijin firmelor respective, inclusiv prin intervenții la nivelul factorilor de decizie din cadrul Romsilva și al direcțiilor silvice, pentru a beneficia de condiții preferențiale de exploatare a materialului lemnos. Materialul lemnos exploatat în numele Direcției Silvice Bistrița-Năsăud era ulterior vândut sub prețul pieței către două firme deținute de Traian Larionesi, Frasinul SRL și Austroforest International SRL, ceea ce a produs pierderi pentru Romsilva.

M.N.