Deficitul comercial s-a redus, în primul semestru al acestui an, cu 45% față de perioada similară a anului trecut. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în luna iunie, exporturile au crescut cu 7% la valori exprimate în euro, față de aceeași lună a anului trecut, în timp ce importurile au scăzut cu procente aproape similare.
Astfel, importurile s-au ridicat la 4,38 miliarde de euro, în scădere cu 6,5% față de iunie 2012, în timp ce exporturile au însumat 4 miliarde de euro. Față de luna mai, exporturile din iunie s-au situat la aproximativ același nivel la valori exprimate în euro și au crescut cu peste 2% la valori exprimate în lei.
Pe de altă parte, față de luna mai, importurile au scăzut cu 0,6% la valori exprimate în lei. Deficitul comercial a fost de 367 de milioane de euro, mai mic cu 570 de milioane de euro față de cel înregistrat în luna iunie a anului trecut.
În primul semestru al anului, deficitul comercial a fost de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu 2 miliarde de euro față de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. Schimburile intracomunitare au reprezentat, în primele șase luni ale anului, peste 70% din total exporturi și aproape 77% din total importuri, restul fiind schimburi extracomunitare.
Mașinile și echipamentele de transport au continuat să dețină, în prima jumătate a anului, cea mai mare pondere în structura exporturilor și importurilor (42,7%, respectiv 34,7%), fiind urmate de alte produse manufacturate (33,7% la export, respectiv 30,4% la import).
Potrivit datelor INS şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor, în primele cinci luni ale anului, livrările către ţările membre UE au crescut cu 4,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce exporturile în zona extra comunitară, ca şi anul trecut, îşi menţin trendul mai accentuat de creştere, înregistrând un ritm de 8,2%.
Cosmina Croitoru