4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 16:17
No menu items!

Deficitul bugetar a crescut și în luna mai, deși Guvernul spera la un excedent (Surse)

spot_img

Guvernul a ajuns cu deficitul bugetar la 3,43% din PIB pentru primele cinci luni, în urcare ușoară de la 3,24% pentru primele patru luni, potrivit unor date preliminare privind execuția bugetară, obținute de publicația Profit.ro.

Luna trecută, Ministerul Finanțelor a raportat un deficit bugetar de 3,24% din PIB după primele patru luni din acest an, față de 2,06% în primele trei luni, ceea ce înseamnă un derapaj major, în contextul în care bugetul pentru tot anul este construit pe un deficit de 5% din PIB.

Una dintre principalele explicații ale acestui derapaj a fost plata anticipată a pensiilor pe luna mai în aprilie, înainte de Paștele Ortodox, cu un impact de 9,33 miliarde lei (0,53% din PIB).

Prin urmare, în declarațiile publice, prim-ministrul Marcel Ciolacu s-a referit la posibilitatea unui ușor execedent în luna mai, pentru că această cheltuială cu pensile nu se mai regăsește în luna mai.

Luna mai este tot pe deficit, din două motive principale: cheltuielile cu investițiile, în special cele derulate de autoritățile locale, și creșterile de salarii pe care Guvernul, la presiunea protestelor unor angajați din sectorul bugetar, le acordă fără ca acestea să fi fost prevăzute în bugetul pentru 2024. O situație mai detaliată a motivelor va fi disponibilă spre sfârșitul lunii, când Ministerul Finanțelor va publica informații oficiale despre execuția bugetară.

Principala consecință a acestor derapaje va fi o corecție bruscă a deficitului, la presiunea creditorilor și Comisiei Europene. Un raport recent al UniCredit Bank a estimat că Guvernul va aștepta să treacă anul electoral pentru a înăspri politica fiscală.

Un raport al ING estimează că Executivul UE va face presiuni pentru reducerea deficitului bugetar, măsurile posibile fiind reorganizarea ANAF sau creșterea impozitării pentru IMM-uri.

T. S.